Жаблянов: ДПС с неуместно искане за либерализиране на българското гражданство

ДПС са изразили неуместно искане за либерализиране на българското гражданство, като се предостави на изселници по спогодби възможността отново да придобият български лични карти. Така деликатно по време на визитата си в Кърджали зам.-председателят на Народното събрание и член на Изпълнителното бюро на БСП Валери Жаблянов определи внесените от Движението предложения за промени в законодателството. Единствено ДПС гласува в  подкрепа на либерализацията, припомни Жаблянов. Според него в момента няма основание за тази либерализация. Ситуацията в Турция е неподходяща.

Проявяваме много висока международна активност, свързана с ролята ни на председател на Съвета на Европа, но в нея трудно могат да бъдат открити националните интереси,  подчерта  зам.-председателят на Народното събрание. Той бе категоричен, че изтъкнатата като приоритет интеграция на Западните Балкани в ЕС е неосъществима заради непреодолимите различия между страните от бивша Югославия.

Усилията на българското правителство имат декларативен характер, тъй като разширяването на ЕС е политически замразено , каза още Жаблянов.

Георги КУЛОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *