Георги Чобанов закупува стара селска таханджийница, строена през 1933 г.,  и възражда забравено производство в  село Плевун

Прави тахана така както са го правили дедите му преди два века

 • Сусамът се измива, изплаква се и след това се изпича във фурна на дърва, смилането става в каменна мелница
 • Суровината е местен сорт, добивите  – ниски, но с изключителни качествата, без  консерванти и без химическа обработка

 

– Георги, кога започна да отглеждаш сусам?

– Израснал съм в село Плевун, моето родно село. Семейството ни отглежда сусам още от разпадането на ТКЗС-то, понеже преди това всички са били длъжни да предоставят личните си земи на кооператива. Дядо ми си връща земите и почва да се занимава по малко със сусам.

– А защо направи таханджийницата?

– Седем години живяхме с моята приятелка в Испания. През това време баща ми  сееше сусам, но се налагаше да му помагам финансово. Оплакваше се, че при продажбата на реколтата имало винаги подбиване на цената. Тогава реших да купим старата селска таханджийница, строена през 1933 година. Така можехме сами да преработваме сусама в тахан.

Докато бях в Испания, майка ми се разболя и трябваше да се приберем. На село няма много възможности за работа и затова решихме със спестените пари от Испания да реставрираме старата таханджийница.

В началото регистрирахме фирма и започнахме ремонта, но беше малко трудно да постигнем европейските изисквания за производство и едновременно с това да запазим автентичността на технологията за производство на сусамов тахан.

– Как минават дните ви на село?

– Тук животът не е толкова лесен, колкото изглежда отстрани. В Плевун населението е предимно от възрастни хора. Селото е отдалечено, за доста неща трябва да пътуваш до някъде. Всекидневието ми е малко претрупано, ако мога така да го нарека.

Отглеждам сам сусама – като се почне от засяването до прибирането. Освен това произвеждам тахан –  много документация, поръчки от клиенти, доставки. Почти нямам време за почивка. Хора за работа няма – почти всички са възрастни, а лекарите са много далеч.

– По каква технология произвеждаш  тахана?

– По стара технология, която е на поне два века.

Сусамът е местен сорт, който се отглежда от години в района. Още по времето на социализма учените установяват, че климатът и почвата са подходящи за отглеждането му. Това е много трудоемък процес, изисква предимно ръчен труд. Сусамът, който ние засяваме, е много по-богат на витамини и енергийна стойност. А  като вкус е неповторим. Не се тори, не се пръска за болести или за треви, нито се полива, което намалява добива шест-седем пъти в сравнение с обикновения сусам. Добивите му са под 50 кг от декар, но качествата му са изключителни, вкусът е много по-добър – с две думи правим първокачествен сусамов тахан. В него няма консерванти и химическа обработка.

Сусамът се измива, изплаква се и след това се изпича във фурна на дърва, а смилането става в каменна мелница. След това директно се налива във буркани – това прави вкуса му неповторим.

– Дали могат гостите на Плевун да ви посетят и да видят производствения процес?

– Всеки, който има интерес, е добре дошъл и с радост ще го приемем. Много държа това, което съм казал, да го видят и с очите си хората, понеже, за жалост, има много измами в България.

След прибирането сусамът се отвява и се пълни в чували за съхранение. Той може да се преработва целогодишно, стига да има в достатъчно количество. Аз специално преработвам по-малки количества, за да има винаги пресен тахан.

– Имате ли ваши любими рецепти, в които се ползва тахан?

– Таханът е продукт, който може да се консумира директно и тогава е най – полезен. Любимата ми рецепта е за бонбони от тахан. Тя е наша семейна – обичаме я много, а бонбоните се приготвят изцяло на ръка от нас. Рецепти има много, даже се продават цели книги, но при нас старите хора го разбиват в подсладена топла вода, а най-масово се разбива с мед.

ruralbalkans.com

8 коментара

 1. Деси каза:

  Гоше гордеем се с теб.успех.тахана е уникален.обожавам го

 2. Ценител каза:

  Може би има много измами, но при това момче измама няма. Нещата са абсолютно истински и автентични – без изкуствени добавки нито в тахана, нито в думите и действията му. Заслужава единствено едно голямо БРАВО!

 3. Надя Ангелова каза:

  Уникален човек,с уникални качества и умения!Браво!Ти си нашата гордост!

 4. Маргарита каза:

  Браво на теб!Желая успех в това ти решение!

 5. Кера каза:

  Гоше от коя фямилия си? Аз съм от колаксъзови. Радвам се за теб жив и здрав да си.

 6. Слави каза:

  Къде може да се купи този тахан?

 7. Мегодника каза:

  Браво на теб. Уникален е вече консумират няколко килограма страшен. Пробвай те няма за съжалявате!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *