Ариф Ариф: „А в твоето тефтерче въпросите си остават и до днес?!“

Левски и Европа днес

Ариф Ариф

Ариф АРИФ,  ученик в 12-ти клас от ПГ „Васил Левски“, Кърджали

Здравей, Апостоле!

Реших да ти напиша това писмо, защото скоро пак ще се говори за теб от всички, нали идва 19 февруари?! В речи и слова ще те величаят и ще се кичат със славата ти. После бързат да се прибират в кабинетите си на топло! А в твоето тефтерче въпросите си остават и до днес?!

Ти си в Европа и за теб се оглеждат. Понякога те виждат забързани в Лондонското метро, друг път са пред Берлинската стена. Във Франция се движат по Шанз – Елизе, а в Италия се радват на  гълъбите пред площад „Сан Марко“. Посядат с теб на кафе в центъра на Виена, а по-късно пътуват с кораби към Испания. В Европа са, но ние сме ТУК!

Те учеха за теб в училище, но вече не са в България. Това са нашите майки и бащи. Те работят за нас, но помнят заветите ти! Помагат и на възрастните си родители, нашите баби и дядовци. Винаги ще знаят и помнят Апостола на Свободата, дал живота си,за да ни има и днес.

Ти направи и невъзможното, събуди народа и му показа, че може да бъде свободен, защото: „Ако е за Българско, то времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме.“ Помогна на роба да се отърси от оковите и да се бори за правата си. Нямаше село или град, което да не обходи, за да повдигнеш духа и създадеш комитети. В студ и пек неуморно създаваше организации, за да има отново държава в Европа – България.Да,предадохме те,но делото ти вече беше успяло и народът бе готов. Саможертвата ти накара българина да повярва в силите си и да воюва за Свободата!

Утре завършваме и след матурата – тръгваме за Европа по стъпките на родителите ни. Ние винаги ще помним светлия ти пример и ще следваме заветите ти. Нашите деца ще знаят за Апостола на България, за да пребъде родината ни мила,в нея завинаги ще оставим сърцето си…

Бележка на редакцията: Есето „Левски и Европа днес“ на Ариф Ариф е отличено с първа награда във възрастовата група от 16 до 19 години в конкурс за есе на тема „Левски и Европа днес”, организиран от Община Кърджали, Общинския комитет „Васил Левски”, Регионална библиотека „Никола Й.Вапцаров” и вестник „Нов живот”.  

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *