Бракониери върлуват и в лова, и в риболова! И актовете не помагат!

Ловците искат лаборатория в Кърджали за изследване на дивите прасета за трихинелоза
Предлагат да се забрани производството и продажбата на хрилни мрежи

Бракониерството е голям проблем в лова. Това  изтъкна на годишното отчето събрание на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали председателят на сдружението Васил Дончев.  На територията на сдружението вече върлуват и бракониери от съседни области. Наскоро такъв случай е имало в района на Пчеларово, където е засечен да бракониерства известен хасковски крими герой.

Бракониерството в риболова е още по-голям проблем.  И актовете не помагат. На бракониер са наложени 60 хил. лв. глоби и пак не се спира. Нищо не е платил, защото е безработен и  няма никакви имоти върху него, подчерта Васил Дончев. Кольо Ангелов  предложи да се инициират законодателни промени, да се забрани производството и продажбата на хрилни мрежи, които се използват основно от бракониерите.

Хищниците се увеличават, а няма страст за лов на хищниците. Скитащите кучета са по-голям бич за дивеча от  лисиците и чакалите, стана ясно на събранието.

Ловците в кърджалийското сдружение са притеснени, че от 1 октомври в лабораторията към Областната дирекция по безопасност на храните няма да се изследват  за трихинелоза отстреляните диви прасета.  Пробите трябва да се носят в   Пловдив.  За решаване на проблема от сдружението търсят  съдействие от областния управител Никола Чанев и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.  Секретарят на сдружението Димитър Чорбаджийски предложи въпросът за лабораторията да бъде поставен на общото събрание на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците” в България” /НЛРС-СЛРБ/, защото той не засяга само ловците от Кърджали. Ловците искат лабораторията в Кърджали да бъде акредитирана и да продължи да работи.  Чуха се гласове за протест пред Българската агенция по безопасност на храните в София, на който да бъде поискано във всички областни градове да има лаборатории, в които да се изследват диви прасета за трихинелоза.

Трябва да се реагира бързо. Ще ви дам още един аргумент. На отчетното събрание не се засегна темата за африканската чума по дивите свине. Болестта рано или късно ще навлезе в България. В Ловно-рибарския съюз подготвяме писмо до Българската агенция по безопасност на храните, с което ще поискаме безплатно да се изследват отстреляните диви свине за трихинелоза, за да могат да бъдат стимулирани ловците да предават проби в акредитирани лаборатории предвид  превенцията за наличие на предпоставки за зараза с африканска чума. Държавата изисква от ловците да предават проби за африканска чума, каза главният секретар на НЛРС – СЛРБ Даниел Тошков, който беше гост на събранието.

Организационното и финансовото състояние на сдружението е много добро. Последният ловен сезон е успешен. Не са допуснати инциденти, посочи Васил Дончев.  Отстреляни са 366 прасета, докато предходния сезон са били отстреляни 250.  Изразходвани са над 50 тона царевица за подхранване на дивеча. За четири години са разселени 137  елен-лопатара. Увеличава се популацията на благороден елен. Ловците са се убедили, че когато се грижат за дивеча, има слука.

Валери КОВАЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *