Българо-германската седмица на „Славейков“ приключи успешно

В продължение на цяла седмица група ученици от Германия работи по проект съвместно с младежи от СУ „Петко Рачов Славейков“ в комплекс „Белите брези“, а също в Ардино и Кърджали.

Бяха проведени анкети с местни хора за наличието на стереотипи и предразсъдъци по въпроса за равенството между половете в семейството, на пазара на труда, на работното място, в приятелската среда. Анализирането на анкетите и получаването на достоверни изводи, които да бъдат оповестени в социалните мрежи, също се оказа една сериозна и нелека задача за младите хора.

Комуникацията на немски и английски език също бе предизвикателство, защото част от работата се проведе на малки групи в смесен състав. Постоянното превеждане от български на немски и обратно с хора от Ардино и Кърджали бе задължително. Младежите научиха как да представят себе си и организацията, която представляват. Установиха различия в нагласата по темата на проекта на хората от по-малкия град и от областния център. Радваха се, че нито един гражданин не отказа да съдейства и да даде пространно интервю.

Изключително интересно протекоха проектните сесии – някои в конферентната зала на хотел „Асара“, а други на открито – сред зеленината и тишината на Родопа планина.

Незабравима ще остане срещата с кмета на Ардино. Посещението в СУ „Васил Левски“ и контактите с доброволци от гимназиалния етап на обучение, които съдействаха за провеждането на анкетите, създаде нови познанства и приятелства. Най-голяма емоция предизвика баскетболният мач между смесен отбор от германци и кърджалийци срещу прекрасно подготвените дванадесетокласници на ардинското школо.

Местната туристическа атракция Дяволският мост ги впечатли изключително много. По същия начин им въздейства красотата на язовир „Кърджали“, впечатляващата история на кораба „Емона“, вкусната местна риба и разходката с катамаран по водите.

Първото посетено място в Кърджали бе Средно училище „Петко Рачов Славейков“. Посрещна ги лично директорът Милко Багдасаров, показа им кабинетите, Европейския коридор, разказа интересни случки от живота на училището, а най-голямо въодушевление предизвика стената на славата с безброй лъскави купи и снимки на шампиони в спорта и науката.

Учениците от Германия и техните ръководители Клаус Вайдичка и  Алина Кологривая видяха българските народни носии, чуха музиката и изгледаха кратка програма от народни танци в НЧ „Обединение 1913“. Гостуваха и на танцовия клуб „Пъстро хоро“ с ръководител Алексей Настев, където разучиха и едно българско хоро.

Забавно бе както създаването на вкусотиите, така и дегустирането, определянето на по-добрия отбор, а после съвместното хапване. Германците категорично заявиха, че тиквеникът е отлично и полезно ястие.

В последната вечер си направиха лагерен огън, танцуваха, прескачаха го и пяха песни на български и немски език.

Шестима ученици от „Славейков“ вече се подготвят за следващия проект с работен език немски, който предстои през месец юли тази година в Австрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *