Ротари клуб в Кърджали монтира устройства за пречистване на вода в пет учебни заведения

 Децата могат да пият неограничено чиста и хубава вода

Устройство за пречистване на вода, монтирано по проект на Ротари клуб в Кърджали, беше открито днес в СУ „Отец Паисий” в Кърджали в присъствието на президента на клуба Бахар Палова, членове на клуба, директора на училището Златко Атанасов и журналисти.

Тази година през времето на нашия мандат Управителният съвет реши, че акцентът ще бъде учениците и чистата вода. Такива пречиствателни устройства бяха монтирани в пет учебни заведения – СУ „Йордан  Йовков”, СУ „Отец Паисий”, ЕГ „Христо Ботев”, СУ „П.Р. Славейков”, в Детска градина „Райна Княгиня”.  Ротарианците покриха с лични средства повече от половината от стойността от проекта. Партньори са община Кърджали и ротари клубовете в Димитровград и Момчилград, каза Бахар Палова.

Устройството за пречистване на вода в СУ „Отец Паисий”  гарантира на учениците прясна и сто процента чиста вода

Тя пожела да се намерят и други дарители и във всички училища да бъдат поставени такива устройства. С този проект искахме децата да пият вода от прилични места, а не от чешмите в тоалетните. Да имат винаги неограничен достъп до чиста и хубава вода и да направим малко икономия за родителите, които всеки ден да не дават пари на децата си да си купуват вода, добави още Бахар Палова.

Проектът е на стойност около 12 500 лв. Основен изпълнител е фирма „Караман” ООД. Устройството е американско, произведено в  американски завод в Словения. Струва около 3000 лв.

На 19 май Ротари клуб в Кърджали организира голям благотворителен бал „За децата творци на Кърджали”. Със събраните средства ще помогне на ОДК в Кърджали да ремонтира концертната зала. Ще бъде приключен и един общ проект с Ротари клуб в Одрин. Техни деца ще присъстват на благотворителния бал. Очаква се да се включат и представители на Ротари клуб в Комотини. Ще бъдат поканени кметът на общината и областният управител.

Благодаря на Ротари клуб в Кърджали за придобивката. Много по-хигиенично е, няма опасност от запушване на системата. Водата е филтрирана, със съвсем друго качество и отговаря на здравословните изисквания. Имам разговор с родители, ако проявяват интерес и имат възможност такива съоръжения да бъдат поставени и на други места в сградата на училището, каза директорът Златко Атанасов.

Валери НЕДЯЛКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *