Австрия с тежък удар по турците – анулира двойното гражданство на установилите се в страната жители на Турция

Австрия започна анулирането на двойното гражданство на установилите се в страната жители на Турция, съобщава турският в.“Хюриет“. Властите във Виена проверяват статута на всички от списъка на гласувалите на конституционния референдум от април миналата година в Турция и по-специално кои от тях имат и турско, и австрийско гражданство.

Представителят на крайната десница в парламента на Горна Австрия Елмар Подгоршек обяви, че в избирателния списък са включени 4 000 подозрителни двойни граждани. Срещу 50 от тях е започнало разследване, а на 6-има вече е отнето австрийското гражданство. Двама души са протестирали пред Административния съд в провинцията, но магистратите са отхвърлили възражението им и анулирането на австрийското им гражданство е потвърдено.

Започната е съдебна процедура за отнемане на австрийското гражданство и на останалите турци, тъй като законодателството в страната не го позволява. В Австрия живеят 18 500 емигранти от Турция и в момента те са застрашени от отнемане на австрийските им паспорти и лишаване от всички права в страна, както и от екстрадиране, ако не успеят да докажат, че не са турски граждани, съобщава турската редакция на Би Би Си.

Цитиран е виенският адвокат от турски произход Казъм Йълмаз, според когото е невъзможно да се докаже липсата на турско гражданство, а и турската държава не може да издаде подобен документ, съобщи Нова телевизия. Сред тези хора има и много, които са родени в Австрия, които биха могли да получат разрешително за престой. Според официалната статистика в Австрия живеят 116 000 турци, от които около 93 000 души са на 18-годишна възраст и имат правото да гласуват.

На априлския референдум от 2017 г. в Турция пред австрийските урни обаче гласоподавателите бяха 108 561 души, като 73% подкрепиха концепцията на Реджеп Ердоган за поправките в конституцията. Засега все още няма официална реакция от страна на турските власти за решението на Австрия да анулира двойното гражданство. Новото правителство във Виена е категорично за окончателното прекратяване на преговорния процес за членството на Турция в ЕС.

2 коментара

  1. Марио Кроненберг каза:

    Какво двойно гражданство? В Австрия това е забранено за всички, освен за децата до 18 г!

  2. Биби каза:

    Браво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *