Дадоха старт на ремонта на гимназията по селско и горско стопанство в Кърджали

Обновяването на сградата трябва да приключи преди 15 септември

Кметът инж. Хасан Азис и директорът Христо Петров залепиха по едно парче стиропор и дадоха символичен старт ремонта

Днес се състоя официалната церемония „Първа копка” по проект „Професионална гимназия по селско и горско стопанство в град Кърджали – привлекателен образователен център за младите хора”. С това бе даден символичен старт на строително-монтажните работи по сградата на Професионалната гимназия. Кметът на общината инж. Хасан Азис и директорът на училището залепиха по едно парче стиропор на сградата. В тържеството взеха участие също заместник-кметовете на общината Катя Митовска и Веселина Тихомирова, секретарят на общината Сезгин Бекир, началникът на Регионалния инспекторат по образование Гроздан Колев и ръководителят на проекта Слави Димитров. Присъстваха преподаватели, ученици, общински съветници и представители на професионални гимназии и на средни училища.

Преди една година започнахме реализацията на дейностите, заложени по проекта. Вече сме провели всички процедури. С това събитие даваме старт на изпълнението на строително-монтажните работи на обекта. Надявам се изпълнителите да си свършат добре работата преди 15 септември и да открием вече обновено училище, каза ръководителят на проекта Слави Димитров.

Гроздан Колев благодари на всички, които имат принос този проект да стане реалност, да може да бъде осъществено това обновяване на училището и това да спомогне за повече ученици впоследствие, изтъкна Гроздан Колев.

Основна цел на проекта е да се създадат съвременни условия за предоставяне на качествено професионално образование в сферата на селското и горското стопанство, да спомогне за личностното развитие на учениците, осигурявайки им достъп до качествено ново образование, отбеляза директорът на училището Христо Петров.

Този проект е особен за нас. От шестте професионални гимназии в нашата община Професионалната гимназия по селско и горско стопанство е единствена, което е към общината. Това е първата професионална гимназия, към която се насочват много сериозни инвестиции за модернизиране и подобряване на условията за учебна и практическа дейност. Можехме тази инвестиция да насочим към всяка друга професионална гимназия, но се насочихме към това училище заради един от приоритетите в община Кърджали – осигуряването на достатъчно кадри за развитието на едно професионално селско стопанство. Нашите очаквания след приключване на този проект да предизвикаме интерес към това училище не само сред децата от област Кърджали, но и от съседни области, подчерта инж. Хасан Азис.

Проектът се финансира по процедура „Подкрепа за професионалните училища в Република България”  по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.”. Общата стойност на безвъзмездната помощ за училищата в общината е в размер на 1 300 000 лв. От тях 1 105 000 лв. са европейски средства, а останалите 195 000 лв. от държавата.

Основните строително-монтажни работи, които трябва да приключат до три месеца, са саниране на сградата, подмяна на дограмата, хидроизолация на покрива. Изпълнител е кърджалийската фирма „Орием Комерс”. Проектът включва още доставка на професионално оборудване – учебен автомобил, трактор,   компютърна техника, учебни моторни триони и друга техника.

Валери КОВАЧЕВ 

1 отговор

  1. Анонимен каза:

    Не е лошо кметът на общината да знае, че в община Кърджали има не шест,а седем професионални гимназии. Това, че гимназиите са държавни, а не общински, не означава, че в тях не се учат децата на общината и е хубаво кметът да знае поне броя им!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache