Кърджали почете голямата певица на румелийски народни песни Кадрие Лятифова

Японски дюли бяха посадени край паметника й пред театъра, първото дърво засади синът й Вежди Рашидов
Тя е признат музикален феномен в цялостната палитра на българската култура, пише в приветствието си Цвета Караянчева

С поднасяне на цветя и венци в Кърджали започна честването на 90 години от рождението на Кадрие Лятифова.

Гости на юбилейния концерт-спектакъл бяха приятели и колеги, работили с Кадрие Лятифова,  основатели на турската ”Естрада”, депутати, кметове на общини и любители на песните на Кадрие.

Сабиха Местан, ръководител на Музикалния театър „Кадрие Лятифова”, в словото си каза: „Музикалният театър „Кадрие Лятифова”от 15 години носим с гордост и чест нейното име… Днес ще посадим японски дюли, защото за ”розовата, красива дюля”се пее в нейните песни.”

Японски дюли бяха посадени край паметника на талантливата певица на румелийски народни песни. Първото дърво засади синът й – известният в цял свят скулптор Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура в 44-тото Народно събрание.

Беше представен накратко творческия път на Кадрие Лятифова: ”Звездата на голямата певица изгрява през 1953 г., когато започва работа  в естрадния турски театър в Хасково, или ”Естрадата”, както е популярно името по това време. На първия Национален преглед на народната песен през 1955 г. тя е удостоена с голямата награда. В репертоара й намират място над 500 турски народни песни и има около 200 записа, които са в Златния фонд на Българското национално радио. Посмъртно Кадрие Лятифова получава орден „Кирил и Методий”. През 2003 г. в Кърджали е създаден Държавно музикално драматичен театър, който носи нейното име.

Участниците и гостите в събитието имаха удоволствието да разгледат изложбата, подредена във фоайето на театъра в Кърджали с фотоси от ”Естрадата”, който проследява творческия път на Кадрие Лятофова.

Музикалният театър „Кадрие Лятифова” към театрално-музикалния център Кърджали представи юбилейният концерт-спектакъл „Послания за човечност”, посветен на 90 години от рождението на певицата. Гости на юбилейния концерт-спектакъл бяха приятели и колеги, работили с Кадрие Лятифова,  основатели на турската”Естрада”, депутати, кметове на общини и любители на песните на Кадрие. „Чрез издаване на албум с песните, изпълнени на концерта ще предадем на идните поколения реликвата, която ни остави Кадрие Лятифова”- бяха думите на участниците в спектакъла.

Песните на Кадрие Лятифова са песни за обич, красота, щастие, хармония и човечност. Те са истински мостове между етноси, религии и култури. По време на концерта бе показан филм, в който участници и основатели на „Естрадата” разказваха свои спомени за Кадрие Лятифова и за нейния творчески път.                                                   Публиката бурно аплодираше участниците в концерт-спектакъла, а накрая сцената се оказа тясна за цветята, които бяха изпратени от кметове, народни представители и почитатели на творчеството на Кадрие Лятифова.

Беше прочетено и поздравително писмо от името на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева: „Тя бе не само голямата певица на румелийски песни, но и музикален феномен в цялостната палитра на българската култура!”.

Камелия ДОБРЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache