БНР-Кърджали  направи репортаж за „рамазанските тъпанджии“ в Ардинско

По повод Свещения за мюсюлманите месец Рамазан кореспондентът на БНР в Кърджали Валя Апостолова  направи поредица от репортажи с малкото останали „рамазански тъпанджии“ в Ардинско.  68-годишният Рамадан Али от Ардино  и 59-годишният Азис Тахир от Млечино разказаха за вековната традиция. Рано сутрин избраният да събужда вярващите мюсюлмани обикаля и думка пред къщите, бие силно и не си тръгва, докато не види да светва лампа. Това се повтаря всеки ден призори до приключването на Рамазана, който продължава един месец. „Бием тъпана не за пари, а за да продължи вековната традиция“, заявиха те.
Валя Апостолова направи репортаж в Млечино и с наши изселници, които се завръщат в родния си край, за да ремонтират къщите си, както и за живота им в Турция, след обезценяването на турската лира и за настроението им преди предсрочните президентски и парламентарни избори в южната ни съседка.
Репортажите ще бъдат излъчени по БНР-Кърджали и по програма „Хоризонт“ в предаването „При съседите“  навръх празника Рамазан Байрам.

Гюнер ШЮКРИ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *