Повече белоглави лешоядчета се излюпиха в Източните Родопи

Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 64 белоглави лешоядчета, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

С 13 повече са новоизлюпените пилета в сравнение с изминалата година. Първите лешоядчета са се появили през април, а последните едва през втората половина на май. Това установи наблюдението на единствената естествена популация на белоглав лешояд в страната, oсъществявано от БДЗП.

И този сезон се запазва положителната тенденцията за ръст в популацията на вида. По време на мониторинг на популацията през 2018 г. бе установено че броят на заетите гнезда от двойки е 94, което е с 5 двойки повече в сравнение с 2017 г. От така установените двойки 82 са пристъпили към размножаване. „За поредна година популацията на вида в Източни Родопи е една от тези с най-висок гнездови успех в Европа“, коментира Добромир Добрев от БДЗП.

Поредна фаза на мониторинга на вида завърши в началото на месеца след посещение на всички известни гнездови колонии на вида в Родопите и проверка на редица исторически и потенциални находища. Посетени са 15 гнездови находища на вида между село Бориславци и град Кърджали. Наблюденията на редките птици се извършва редовно и започва февруари месец, като последния етап от мониторинга ще бъде през юли. Тогава експертите ще посетят всички колонии и ще стане ясен броя на успешно излетелите малки лешоядчета.

Двойките белоглави лешояди отглеждат само по едно малко. Мътене продължава около два месеца, като и двамата родители поемат грижи за бъдещото потомство и се сменят. Малкото напуска гнездото на около 4 месеца, обикновено юли-август. През това време двойката се грижа неуморно за малкото лешоядче.

Редовният мониторинг се извършва рамките на петгодишен LIFE проект „Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да сведе до минимум влиянието на основните заплахи за двата вида лешояди и да подпомогне тяхното естествено възстановяване и заемане на нови територии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *