До дни започва археологическият сезон на Перперикон, основна цел ще е разкриването на южния квартал

След броени дни ще бъдат подновени разкопките на скалния град Перперикон, като вече за 19-та година ще се работи там. Една от амбициозните задачи тази година, която си поставя проф. Николай Овчаров, ще е свързването на т. нар. „южен град“ с акропола.

„Успяхме напълно да разкрием акропола и вече започваме да работим върху разкриването на южния квартал на древния град. В минали разкопки открихме уникални неща – 35-метрова църква – най-голямата в Родопите. Леко напредваме на север към двореца-светилище“, каза в студиото на „България сутрин“ археологът.

Тази година започва също усилена работа и върху друг обект – града Мисионис. „Мисионис е в началото на разкриването си. Държавата отпусна 100 хил. лв., за да започнем сериозни разкопки. Той е открит още през 1962 г. Проф. Овчаров  го нарича „северния Перперикон“, защото също крие много тайни. Намира се на 7 км от Търговище“, уточни Овчаров. Той смята, че това лято работата по двата обекта ще е успешна и ще бъдат открити още десетки артефакти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *