Нови арести в Турция. Задържан е известният телевизионен проповедник Аднан Октар

При операция на турските сили за сигурност в Истанбул е бил задържан известният телевизионен проповедник Аднан  Октар. Властите са издали заповед за задържане и на 234 негови последователи.
Били са претърсени 115 адреса в различни части на Истанбул, както и общо 5 адреса в Анкара и курортите Анталия и Мугла. До момента са задържани поне 79 заподозрени. Обвиненията срещу последователите на сектата на Октар са за сексуални престъпления, подкупи, изнудване, подправяне на документи, финансови машинации, лъжесвидетелстване, нарушения на законите срещу контрабандата, нарушаване на неприкосновеността на личния живот и други.
Аднан Октар е лидер на ислямски култ и телевизионен водещ. Освен телевизионния канал А9, той притежава редица други фирми, издателства, недвижими имоти. Под псевдонима Харун Яхия Октар е автор на религиозни книги, в които включително отрича теорията на еволюцията на Чарлз Дарвин. Смята се, че мрежата му действа не само в Турция, но и сред мюсюлманските общности в Западна Европа.
При ареста на него и бодигардовете му в луксозна къща в Истанбул са били открити бронирани автомобили, бронежилетки и огнестрелно оръжие. През февруари Висшият съвет за радио и телевизия спря предаването на Октар, в което той проповядва на фона на красиви танцуващи жени, с мотивите, че шоуто нарушава правата на жените.
При ареста си Аднан Октар заяви, че той бил „игра на английските тайни служби“.​ БНР

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *