Предстои изграждането на посетителски център на Перперикон

Предстои изграждането на посетителски център на Археологически комплекс „Перперикон“, като за това са отделени 1 400 000 лева, обяви по време на днешния брифинг кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.

По думите му центърът по проект е на няколко нива и ще бъде вкопан в земята. Ще има изложбена зала за експонатите от Археологическия комплекс, зала за конференции, помещения за администрацията и други помещения, нужни за дейностите в него.

„От години чакаме този момент за реализиране на този проект. Ние бяхме започнали първия етап, но предвижданията ни малко се смениха като приоритети. Успяхме да реализираме няколко проекта на археологическия комплекс, а сега намерихме възможност да финансираме и изграждането на посетителския център. Вече Перперикон ще има един изцяло завършен вид за предоставяне на една цялостна туристическа услуга. Това включва самият археологически комплект с цялата инфраструктура до него, включително и посетителския център. Вече туристите няма да дойдат първо до Кърджали да посетят музея и там да видят находките от археологическия комплекс, и след това да пропътуват 20 километра за да разгледат Перперикон“, поясни градоначалникът.

Той обеща на журналистите на някой от следващите брифинги да ги запознае със самия проект за посетителския център. Изрази надежда, че очаква да няма обжалване на процедурата и подчерта, че сроковете на всички проекти по европейски програми са за 24 месеца, така е и за този, като за самото строителство остава период от година и няколко месеца.

Божидара АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *