10 улици в Кърджали и техните тротоари ще бъдат ремонтирани основно, започва изграждане на пешеходния мост в парк „Арпезос – Север“

Карта на Кърджали – със синьо са отбелязани улиците, които ще бъдат ремонтирани

Предстоят ремонтни дейности и рехабилитация на улици и тротоари в Кърджали на обща стойност 4 600  000 лева. Това обяви инж. Хасан Азис на днешния брифинг, който той даде за представители на местните медии.

По думите му предстои да се обявят поръчките за няколко обекта. Включени за рехабилитация на инфраструктура и тротоари, както и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление в централната градска част на следните улици: първи обект – улиците „Екзарх Йосиф“ и „Отец Паисий“; втори обект са ул. „Републиканска“, ул. „Самуил“ и ул. „Генерал Чернозубов„. Във „Възрожденци“ на ремонт подлежат ул. „Райко Жинзифов“ и „Христо Данов“. Същото важи още за площад „Хаджи Димитър“ ул. „Иван Вазов“, ул. „Климент Охридски“ и ул. „Добруджа“.

Това са няколко километра улична мрежа, тротоарите на която ще бъдат изцяло подменени, поясни кметът.

Стана ясно още, че като част от проектите за градската среда, които се предвижда да стартират е и този за изграждането на пешеходния мост в парк „Арпезос – Север“, свързващ първия и втория етап.

За всички тези пет обекта са осигурени средства и в момента тече процедурата за избор на изпълнител на всеки от обектите.

„Надяваме се до месец и половина да приключат тези процедури и до края на годината да имаме възможност да работим по улици и тротоари в град Кърджали. Започва се с реална работа, с изкопни дейности, с вишки, които ще работят по улиците за подмяна на осветителните тела“, допълни инж. Хасан Азис.
Той подчерта още, че е за отбелязване товау че в Кърджали вече е подменен 13 километра водопровод и около 14 километра канализации, с което работата по подземната инфраструктура е приключена. Сега започва надземната инфраструктура.

„Навремето говорихме за интегрирани проекти – интегриран проект означава започване от подземната инфраструктура и продължаване с надземната, а не обратно. Кърджали е добър пример за такъв интегриран проект“, поясни още градоначалникът.

В капиталовите разчети са предвидени още средства, в размер на 700 хил. лева и за основен ремонт на общинската пътна мрежа, каза още кметът. Това са шосетата между селата Жинзифово и Звезделина. Бащино – Звиница, Дъждино – Пепелище, Енчец – гребната база, Миладиново – Конево, Перперек – Долище – Конево, Солище – Иванци, Бойно – Кърджали, в Чилик и в местността „Капан дере“.

„За поддържането на уличната мрежа и подновяването на хоризонталната маркировка сме отделили 420 хил. лева“, каза още инж. Хасан Азис.

По думите му всички процедури по пътната инфраструктура са обявени и в рамките на един месец се очаква да има изпълнители за тези обекти.

Божидара АНГЕЛОВА

1 отговор

  1. аз каза:

    А във Възрожденци на улиците, където изобщо няма тротоари?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *