16 училища и детски градини са планирани за ремонт тази година, предвидените средства са 340 хил. лева

„За предстоящите ремонти на училища и детски градини за тази година очакваме одобрението на предварителния контрол от Агенцията за обществени поръчки. Предвидили сме 16 обекта, които да бъдат ремонтирани, на обща стойност 340 000 лв.“, заяви днес на брифинг кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.

Стана ясно още, че вече е приключило класирането за прием в детските градини на територията на общината. За тази година са приети 430 деца в Първа възрастова група и 260 деца в яслена възраст. По думите му все още има свободни места в няколко детски градини – в ДГ „Ян Бибиян“ и ДГ „Дъга“  има места за Първа група и за яслените групи в ДГ „Детелина“ и ДГ „Ян Бибиян“. Родители, чийто деца не са приети все още, могат да си подадат заявление в тези детски градини.

За тази година броят на първокласниците се оформя около 650 деца, което е колкото миналогодишната бройка. Очакванията са през септември да има увеличение и да достигнат до около 700 първокласници. Ако това стане, ще означава, че в сравнение с миналата година ще има лек прираст, коментира градоначалникът.

„Общо 500 са децата, на които община Кърджали осигурява възможност за безплатни лагери на различни места, за да усетят лятото“, подчерта кметът.  За 11-та поредна година община Кърджали организира скаутски лагер в Истанбул за ученици от пети до осми клас. В Кранево вече замина първата група от възпитаниците на ОДК. Общо 105 деца и техни родители ще се включват в проект на Националния дворец на децата  Това е творческа ваканция „Хайде да творим заедно“. През следващата седмица ще пътува втора група. За втора поредна година по покана на побратимената ни община в Одрин и нейния кмет Реджеп Гюркан, 50 деца от четвърти до осми клас ще гостуват там. 120 деца ще участват на международен лагер в Приморско. Тази година община Кърджали ще финансира и пътуването на гвардейския мажоретен състав за участие във фестивал в Париж, Франция.

Божидара АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *