Инж. Хасан Азис заведе делегация от кметове от община Кърджали в Сребреница, поклониха се пред загиналите в клането преди 23 години.

Нашата делегация поднесе венец на мемориала на загиналите

Случилото се трябва да се знае, помни и да се борим всеки ден това да не се повтаря никога, каза в свое обръщение инж. Хасан Азис пред мемориала на загиналите в босненския град
Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис с неговия екип и с още 70 кмета от община Кърджали посетиха босненския град Сребреница. Поводът е отбелязване на 23 години от клането, което е извършено там по време на войната в Босна през 1995 г.
На 11 юли Босна отбеляза годишнината от най-жестокото престъпление след Втората световна война, клането в Сребреница – едно от най-ужасяващите събития по време на войната в Босна, където хиляди загиват за броени дни. В дните около 11 юли 1995 г. повече от 8000 босненски мюсюлмани са убити в района на Сребреница. Наричат това най-масовото и жестоко убийство след Втората световна война.

Гробището в Сребреница

Телата са заровени в масови гробове. Повечето от тях са мъже на възраст над 18 години. Сред жертвите с установена самоличност има 13 жени и много малко деца. Масовото унищожение на човешки живот и разрушаването на съдбата на хиляди хора надхвърля човешката способност за разбиране. И до днес учените търсят самоличността на много от жертвите. Тази година бяха изпратени индентифицираните останки на 35 убити в онези дни.
„С кметовете от Община Кърджали посетихме гробовете, за да отдадем дължимата почит към нашите братя и сестри. Когато човек се докосне до историята, до много от раните, които са се стоварвали върху човечество, и съумее да усети страданието, може да извлече поуки за своето бъдеще и за бъдещето на цивилизацията изобщо. Наше е задължението да се присъединим към това, което правят хората по цял свят – да отдадем дължимото на жертвите и най-вече да запазим паметта, за да не позволим и най-малкото съмнение, че подобно нещо може да се случи отново на когото и да било“, каза инж. Хасан Азис в свое обръщение пред мемориала на загиналите.

Делегацията от община Кърджали в един от музеите на Сребреница

Той изтъкна още, че паметта за политиката на геноцид трябва да бъде непрекъснато предупреждение към всички хора, които днес отново се намират в опасността от омраза, фанатизъм, расизъм и предразсъдъци.
В момента най-силно се нуждаем от активна толерантност, имаме нужда от повече гражданска солидарност пред лицето на агресивните претенции за налагане на определена културна мярка. Забравата е по-лоша от смъртта, равнодушието към трагедията на другите е път към собственото ни разрушение. За нас това е поредното ни докосване до най-новата история, която трябва да се знае, помни и да се борим всеки ден това да не се повтаря никога“, подчерта още кметът на Кърджали. Той изрази надежда, че ще бъдат разпознати всички убити, за да бъдат положени отново в земята, така както се полага на всеки човек.
Екипът на инж. Хасан Азис, заедно с всички присъстващи на събитието кметове поднесоха венец пред мемориала на гробището в босненския град. –

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache