Месец и половина КРОС чака отговор от Мелемов за свлачището край Тикале

Ясно личат следите от местенето на камъка, с който се отваря пътят, за да преминат автомобилите

Повече от един месец общинските съветници от КРОС чакат отговор от кмета Мелемов кога ще започне разчистването на свлачището до село Тикале и ще се отвори ли основният път Смолян – Мадан. Питането е внесено от коалицията още на 7 юни т.г., като отговор не беше получен, въпреки проведеното заседание на ОбС на 28 юни. Очаква се на заседанието в понеделник, 16 юли –  месец и половина след неговото внасяне, кметът да отговори на този въпрос.
От КРОС питат кмета Мелемов каква е проектната готовност на АПИ за изчистване и укрепване на свлачището, избран ли е изпълнител и какъв е крайният срок за възстановяване на движението по главния път.
Пътят при активизираното свлачище е затворен от 7 март т.г. , като това доведе до откъсване на 7 села от областния център и затрудняване на техния социален живот. Сред жителите им се създаде обществено напрежение поради липсата на информация какви мерки са предприети за отваряне на пътя. Още тогава те се притесняваха, че освен достъпът им до работа, училище, администрация и медицински услуги, нарушената инфраструктура ще доведе до отлив на туристи през лятото. През летните месеци има и засилен поток на коли към Гърция и поради предстоящия ремонт на отсечката Рудозем – село Средногорци. Сега притесненията им нарастват във връзка с наближаващия зимен сезон.
Временният обходен път, пуснат в експлоатация на 13 април, е с много опасни наклони и на места с недостатъчни габарити за разминаване, което е предпоставка за пътно-транспортни произшествия.  Пътят се използва от леки и товарни автомобили до 12,5 т. със страх от шофьорите поради стръмни участъци, недостатъчно укрепване, и свличащи се земни маси поради дъждовете. Обходният път е изключително опасен за използване през есенно–зимния период.
Жителите на седемте села се притесняват как ще пътуват през зимата, ако все още е блокиран основният път от свлачището.  В тези населени места се развива бизнес – производство на пелети, гъбопроизводство и други и предприемачите използват обходни маршрути за зареждане с материали и извозване на продукция, като това оскъпява дейността им.
Отзвук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *