Превръщат в „жив музей“ пещерата капан в Тайланд

Пещерният комплекс в северен Тайланд, където 12 момчета и техният треньор по футбол бяха блокирани в капан за повече от две седмици, ще бъде превърнат в музей. Служители на спасителните служби заявиха, че музеят ще демонстрира как се е развила операцията по спасяването на отбора, като се предполага това да се превърне в „основната атракция“ на Тайланд, съобщава ВВС.
Освен това най-малко две филмови компании искат да направят филми, разказващи историята по спасяването. Момчетата и техният треньор в момента се възстановяват в болница. Те са в добро здраве, дори и в добро настроение и ще останат под карантина за една седмица.
Пещерата Tham Luang е една от най-големите в Тайланд. Цялото наименование на тайландски – Там Луанг Нанг Нон означава „пещерата на легналата дама“. Местна легенда разказва как красива принцеса избягала в пещерата заедно с любимия си, който бил от простолюдието. Баща й изпратил войници, които убили нейния любим, което накарало принцесата да се самоубие, а околните планини приели формата на тялото й.
Регионът сега ще се превърне в „жив музей“, за да представи как се е развила операцията, каза на пресконференция бившият вече ръководител на спасителната мисия Наронгсак Осотанакорн. Премиерът на страната Прают Чан-оча обаче подчерта, че ще е необходимо да се вземат предпазни мерки както в така и извън пещерата, за да се гарантира максималната безопасност на туристите.
Не е уточнено дали музеят ще работи през цялата година, тъй като в Тайланд се случват тежки наводнения в сезона на мусоните, които продължават от юни до октомври. Именно внезапната поява на такъв дъжд заклещи момчетата дълбоко под земята, докато те са я разглеждали.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *