Турнирът по борба в Момчилград отваря пътя на Мерт Емин към Световното по сумо на Хаваите

Европейският шампион по сумо и трети в България по борба Мерт Емин от Джебел пред „Нов живот”

Шампионът на Европа по сумо- Мерт Емин ще посегне и към световната титла на Хаваите

– Мерт, честит пореден триумф! За малко повече от два месеца ти спечели шампионата на Европа по сумо в категория до 100 килограма, провел се в Пловдив от 27-29 април.
Участва в Ловеч на Държавния личен и отборен шампионат по борба от 16-17 юни в категория до 97 кг. Стана бронзов медалист, като малко не ти достигна за златото…
– Съдийско ощетяване ми попречи да стана шампион на България.
– Обичаш и сумото, и борбата…
– В сумото успехите ми са по- значими, но борбата ми е по на сърце, затова участвам на борбите в Момчилград. Роден съм в Джебел. Започнах спортната си кариера от девети клас с борба. Бях ученик в Спортното училище в Пловдив, а треньор ми бе Доньо Чолаков от „Локомотив”- Пловдив. В момента съм студент, бъдещ четвъртокурсник в Националната спортна академия в София, за която се състезавам по сумо. Треньор ми е Николай Николов от „Титан”- София.

За втори път Мерт Емин вдига коча на борбите в турнирите в Момчилград

– Не за първи път печелиш коча на празничните турнири по борба в Момчилград. И сега не се затрудни с тримата си съперници, между които и Байрям Шабан от Стремци – национален състезател и многократен шампион на България.
– И той, и момчилградчанинът Дургут Тасим от „Берое” – Стара Загора, и Айдоган Байрям от Девинци, с които се борихме за коча, са отлични състезатели, но категориите им са по-леки от моята.
Това, че спечелих коча, не е толкова важно. По- значимото е, че пътят ми към световното първенство по сумо на Хавайските острови, през следващата година премина през този турнир в Момчилград. За първи път на това Световно първенство ще бъде включена и моята категория – до 100 кг. Там, от нивото на европейски шампион, ще се боря и за световната титла.
– Желаем ти успех – и на Хаваите, и в борбата!
Разговора води: Стайко КАФОВ

Сн.11-Шампионът на Европа по сумо- Мерт Емин ще посегне и към световната титла на Хаваите.

Сн. За втори път Мерт Емин вдига коча на борбите в турнирите в Момчилград.

Снимки: Стайко КАФОВ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache