Община Кърджали с предписание от РИОСВ заради купчини стари гуми, натрупани във „Възрожденци“

РИОСВ – Хасково извърши проверка на Общинска администрация в Кърджали във връзка със задълженията й по Закона за управление на отпадъците. Причината за осъществения контрол е сигнал на граждани за струпани огромни купчини от употребявани автомобилни гуми в края на „Възрожденци“. Акцентът на проверката бе Обществения събирателен център, намиращ се срещу блок 95. Контролният орган издаде и предписание, според което до 1 месец гумите извън оградата на пункта трябва да бъдат прибрани на територията му.
„По време на проверката са изискани от Община Кърджали документи, в това число договори и приемно-предавателни протоколи в съответствие със задълженията на местното самоуправление по чл. 20 от Наредбата за третиране на излезлите от употреба гуми. Представен е договор за предаване на употребяваните гуми от 6 февруари 2017г. с „ДПБ“ ЕООД – дружество, регистрирано в публичния регистър на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за извършване на дейности като търговец. На основание цитирания договор Община Кърджали предава складираните използвани гуми на фирмата, събрани в Обществения център през периода февруари -юни 2017 г., като прави общо 7 експедиции. След месец юни, миналата година, е спрян приемът на гуми поради намален капацитет на инсталациите за оползотворяване на този отпадък“, коментира за „Нов живот“ директорът на РИОСВ-Хасково инж. Димитър Илиев.
При извършената проверка се установява още, че след изтичането на договора с „ДПБ“ ЕООД на 16 март 2018г. Община Кърджали сключва нов, но с фирмата „Гумирег“ ЕАД, която също притежава разрешително за дейности по оползотворяването на такъв отпадък. Става ясно, че след подписването на този договор Общинска администрация няколко пъти е изпращала заявки до фирмата за определяне на количествата и датите за извозване на натрупаните в центъра автомобилни гуми. Към момента на проверката обаче, вече 5 месеца след подписване на контракта, от фирма „Гумирег“ ЕАД все още няма потвърдена дата за транспортиране на гумите.
А те с времето се множат и купчините се разрастват пред погледите на всички и почти под терасите на живеещите в квартала, недоволстват граждани.
За да изпълни задълженията си по закона обаче, Община Кърджали е отправила запитване и до други лица, притежаващи документи за извършване на транспорт на употребявани гуми, но все още няма конкретен отговор. На Контролния орган са представени и предписания до центрове в Кърджали, където се извършва смяна на гуми. От фирмите се изисква те сами да сключат договори с фирми за предаване на отпадния продукт от дейността им.
Проверката на РИОСВ-Хасково завършва с предписание до общинската администрация – в срок до 1 месец гумите извън Събирателния център да бъдат прибрани на територията му. Ако пък това е невъзможно, следва да бъде определена друга площадка – оградена и с контролиран достъп, разположена върху общински имот, за да бъдат преместени там употребяваните гуми за съхранение. Предписанието включва и точка, изискваща Община Кърджали да не допуска безконтролно и нерегламентирано изхвърляне на стари гуми в района около събирателния център във „Възрожденци“.
„Искам да поясня, че в Кърджали имаме два такива Обществени събирателни центъра, които функционират от 2002 г. Единият е във „Възрожденци“, другият – до „Пневматика“. Изградени са по проект. Те са предназначени за събиране на отпадъци от бита, които не може и не трябва да бъдат изхвърляни в контейнерите за битова смет. Например хартия, пластмаса, стар текстил, обемни отпадъци от бита, използвана техника, негодни за употреба акумулатори, луминисцентни лампи и други. Тези центрове не са за ползване от фирми, а за граждани. Операторът, който извършва сметоизвозване и има съответните разрешителни, предава тези отпадъци на фирми и организации, които притежават съответните разрешителни за този вид дейност.
За съжаление към настоящия момент циментовите заводи, където гумите биват изгаряни, са намалили приема на автомобилни гуми. Това е явление в национален мащаб. Във всички градове към момента има голямо количество натрупани стари гуми. В списъка сме и очакваме да дойде и нашият ред да бъдат извозени поетапно гумите. Към настоящия момент имаме уверение, че до две седмици поне гумите, които са извън оградата, ще бъдат взети“, обясни Веселина Танчева, началник на отдел „Опазване на околната среда“ към Община Кърджали.
По думите й проблемът с натрупаните гуми е наистина сериозен и е проблем в национален мащаб.
„Ние търсим варианти, звъним постоянно в различни организации и на фирмата, с която имаме сключен договор, но нещата не се случват бързо. Призовавам гражданите да бъдат спокойни, че се вземат мерки по казуса и че за решаването на проблема е нужно време“, каза още тя.
Божидара АНГЕЛОВА

 

3 коментара

  1. Анонимен каза:

    Използвайте ги за брегоукрепване на брега на Арда зад 100 те блокове 🙂

  2. Veronica каза:

    Vinagi ima i po-dobar variant.Koyto pritejava gradina,gumite sa chudesna vazmojnost da se boyadisat i da se izpolzvat za saksii na tsvetya.Osobeno ako sa visyashti s izyashtni tsvetentsa.Po dve gumi na gradina i vaprosa e reshen.

  3. Anonym каза:

    Kude e prokuraturata, koyato e zadaljena za razsledvaneto na deyaniya protiv okolnata sreda i sigurnostta na ob6testvenija transport? Snimkata ne e li e dostata4no dokazatelstveno sredstvo? Za6to ne se tarsi orgovornost ot na4alnika na tazi firma?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *