Западнонилска треска завладява Балканите: 9 жертви в Сърбия, 2 в Гърция и 1 в Румъния

Вирусът се предава на хората само чрез ухапване от заразени комари

Румънското Министерство на здравеопазването регистрира първата жертва на западнонилската треска. Смъртта е на 79-годишен мъж от източнорумънския окръг Галац, който е имал и други заболявания, а западнонилската треска само допълнително е влошила здравословното му състояние, съобщи БГНЕС.
По данни на румънския Национален център за наблюдение и контрол на заразните болести в периода от 2 май до 8 август в Румъния са регистрирани общо 23-ма души, заразени с вируса на западнонилската треска, от които 11 само през този месец. Повечето от заразените са от районите по течението на река Дунав, както и от източните части на Румъния.
Гръцкото Министерство на здравеопазването също информира, че от началото на лятото в Гърция има регистрирани 55 случая на болни от западнонилска треска, от които са починали двама на възраст над 80 години.
Преди два дни сръбският Институт за обществено здраве „Д-р Милан Йованович – Батут „съобщи, че в Сърбия тази година са регистрирани 102 случая на хора, страдащи от западнонилска треска, от които 9 са починали.
Според данните на сръбския институт 5 от починалите са от белградския регион, а останалите четири – от Войводина. Всички болни са жители на Войводина, Белград или районите по река Дунав.
Според данни на Министерството на здравеопазването в България, досега няма регистрирани случаи на западнонилска треска в нашата страна.
Вирусът на западнонилската треска се предава на хората само чрез ухапване от заразени комари. Вирусът от Африка на европейска територия се пренася от мигриращи птици, заразяващи комарите и разпространявайки болестта. На Балканите тя се появява обикновено в края на май или началото на юни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *