Ардинец, покоряващ Америка с комикси, откри самостоятелна изложба в родния си град

Творец  от Дамара за таланти в Ардино, който покорява родината на комиксите Америка с творбите си,  откри първата си самостоятелна изложба. В препълнената зала на музея в Ардино той представи творбите си пред въодушевени ценители. Присъстваха ардинци на различни възрасти, но доминираха младите любители на комиксите. Творецът Айхан Хайрула вече отдавна е известен на културните среди в Кърджалийско. Роден е през 1981 г. в Ардино. Завършил е СУ ”Васил Левски”. Магистър от УНСС.

Учителят му по рисуване Исмет Дурмушев разказва, че му е преподавал само четири години, но е бил впечатлен от таланта му. Малкият Айхан имал силно желание да рисува. В час правел по няколко рисунки. Помагал и на съучениците си. Рисунките му се отличаваха с повече цветове, светлина, нюанси, сподели Исмет Дурмушев. Той изрази убеденост, че скоро творецът от Ардино ще бъде световноизвестен.
Не са малко младите творци в Ардино, но Айхан е неповторим. Той съчетава думи и рисунки в комикси, изявявайки се в т. нар. Девето изкуство. Той е част от Дамара на талантите на Ардино. Това подчерта в презентацията си Селяхидин Карабашев. Той посочи, че първата самостоятелна изложба на твореца в родния му град е голямо събитие и е подготвено от Обществения съвет за опазване на културното наследство с председател зам.-кметът Неджми Ходжов.  Селяхидин Карабашев въведе с 99 слайда присъстващите в музея в тайнството на комиксите. Той посочи, че названието комикс идва от английското комик – смешно, забавно, развлекателно. Комиксите се появяват в края на 19 век. Класик е Уолтър Дисни. В България основите се поставят със списание „Дъга”, излизало до 1992 г. То провокира любовта към комиксите у Айхан Хайрула.
За откриването на изложбата специално в Ардино гостува секретарят на секция „Комикси” към Съюза на Българските художници Румен Чаушев. Той поздрави за успеха Айхан от името на председателя на съюза Любен Генов и му връчи поздравителен адрес. Чаушев представи историята на развитието на комиксите в нашата страна. Посочи, че Айхан се е представил блестящо на първата национална изложба на комиксите в страната. За това е и приет за член на секция „Комикси” на СБХ. Негови творби са включени в голямо международно биенале, където са представени работи от цял свят.
Селяхидин  Карабашев посочи, че Айхан трупа известност и в съседна Турция. Той си  партнира от години с Левент Джантек. Съвсем скоро в южната ни съседка ще излезе негова самостоятелна книга.
Кметът на община Ардино Ресми Мурад, който е съорганизатор на проявата, посочи, че Айхан е известен и в родината на комиксите САЩ. Наскоро той имал разговор с наши творци, работещи в Америка. Запознал ги с Айхан и им споделил за кои фирми от Щатите работи. Те изразили възхищение от постиженията и признанието, което е получил. Съпреживяваме днес с Айхан много радостни моменти, отбеляза градоначалникът. Ресми Мурад бе категоричен, че е голяма чест за ардинци да имат съгражданин с такива успехи в деветото изкуство, който прославя града зад граница. Той му връчи поздравителен адрес и паметен плакет.
От името на Регионалния исторически музей с галерия „Станка Димитрова” Айхан бе приветстван от Айдън Серкан.
Айхан Хайрула бе лаконичен. В приветствието си към присъстващите млади хора той заяви: Четете !Магията на комикса дава възможност на читателя да задейства въображението си.
В презентацията си Селяхидин Карабашев се спря на развитието на изобразителното изкуство в общината. Започна с Националния пленер през 1980 г. на който е присъствал големият художник акад. Светлин Русев. Карабашев представи творци като Саджит Исмаилов-Художника, Женя Палазова, Сезай Салим, Сейфи Халимов, Ангел и Христо Банкови, както и майсторките на гоблени Къймет Хаджиева и Валя Серафимова. Много от тях присъстваха в залата и приветстваха Айхан.
Георги КУЛОВ

 

1 отговор

  1. Вяра каза:

    Поздравления, Айхан ! Бъди здрав и светъл път ти желая !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *