Славейковци представиха българските традиции и култура на международна среща в Босна и Херцеговина

Вече  една седмица група от 6 ученици от СУ „П. Р. Славейков“ с ръководител Димитър Димов – учител по история, участва в международна среща по проекта  „Да се разходим с мокасините на другите“ в град Яйце, Босна и Херцеговина.  Проектът е по покана на Сдружение „Родопея – Балканика“, която е партньорска организация на водещата организация от Германия „Асоциация за младежки социални услуги и социална работа“ (JuSeV). Програмата е изключително интересна, натоварена и полезна за всички участници от Германия, България, Босна и Херцеговина и Македония.
Една от задачите на всяка група бе да представи националните традиции, култура, обичаи  и кухня.  Българската група представи достойно държавата си в националната вечер, посрещайки другите групи с традиционна носия и домашна баница. Всеки  участник в проекта опита прясно изпечената българска баница, която бе направена от двете момичета Александра и Ангелина, с продукти, донесени специално от България.
Този обичай беше оценен по достойнство от всички присъстващи. Нашите  представители запознаха участниците с България чрез презентация, подготвена специално за този повод, в която обясниха  за природата, националните герои и символите на държавата си. Разбира се, народните танци бяха неизменна част от представянето и  кърджалийските младежи не пропуснаха възможността да научат новите си приятели на традиционното право хоро, а масата им бе отрупана с типични български ястия, като домашна лютеница, сирене, кашкавал и други. В края на масата бяха поставени мартеници, като подарък за всеки един участник, а презентаторите разказаха някои интересни вярвания за мартенския обичай. Представянето си българската група завърши под звуците на песента „Бяла роза“, а нашите ученици извиха популярното хоро, развявайки българското знаме.
След българската група се изявиха участниците от Германия, Македония и Босна и Херцеговина, които представиха държавите си с презентация, традиционен танц и храна. В края на вечерта всички научиха по нещо ново и интересно за другите, а партито за финал ще остане незабравимо.
Акцентът на проекта е толерантността, разбирането на другостта, емпатията, солидарността към другите от различните нации, етнос, религия и социален  статус и това ни дава възможност да осмислим разнообразието и колоритността на различните култури и традиции. Проектът се провежда в град Яйце, който е в  сърцето на Босна, където са събрани много история, природни феномени, забележителности – крепости, катакомба, джамии, а водопадите, езерото, речните мостове  са изумителни, а старите мелници напомнят за партиархалния дух в балканския град.
Ангелина ВАНЧЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *