Турската лира се срина, обменните бюра в Истанбул затвориха врати

Валутната криза в Турция рязко се задълбочи, след като стана ясно, че няма надежда за скорошно разрешаване на споровете между Анкара и Вашингтон. В рамките само на ден лирата загуби 19% от стойността си, а десетки обменни бюра в мегаполиса Истанбул затвориха врати или обменяха до 100 долара, защото нямат наличности на местната валута, съобщават световните агенции, цитирани от бТВ.
Това е най-големият спад за един ден на националната валута на Турция от финансовата криза през 2001 г. насам.
Сривът дойде, след като стана ясно, че преговорите между турски и американски представители са приключили без успех. Анкара отказва да предаде на Вашингтон американския пастор Андрю Брънсън, който е под домашен арест в Измир. Турската страна обвързва случая на пастора с искане за екстрадиране от американска страна на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания.
„Отношенията ни с Турция сега не са добри!“, заяви в „Туитър“ американският президент Доналд Тръмп. След това обяви, че ще наложи 20% мито на алуминия и 50% на стоманата от южната ни съседка.
„Те имат долари, ние имаме нашия народ, нашия Аллах” – така в курортния град Ризе турският президент Реджеп Ердоган коментира кризата, която сериозно притеснява и инвеститорите. Според държавния глава зад случващото се стоят „лихварското лоби” и западните рейтингови агенции. Той призова турските граждани да извадят изпод дюшеците скритата валута и злато и да ги обменят в националната валута.
Според анализатори, обаче, проблемът е не само политически, но и свързан с качеството на управлението на турските икономика и финанси след поемането на курс към авторитарно управление с Ердоган начело.

1 отговор

  1. Jasen каза:

    DA NE PLACIM ZA CUJDT GROB.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *