В Бели вир и Соколите отправиха молитви до култови места

Стотици мюсюлмани от района и наши изселници се събраха на молебени за дъжд, здраве и берекет край чернооченските села Бели вир и Соколите. Ритуали се провеждат в близост до култови от векове места. Десетки мюсюлмани се стекоха в  чернооченското село Бели вир на събитието. Сред уважилите молебена бяха областният лидер на ДПС-Кърджали Изет Шабан и кметът на Община Черноочене Айдън Осман.
Кметът Айдън Осман поздрави  присъстващите и им благодари, че в тези трудни времена успяват да запазят традициите.
В мястото за молитва има стар гроб, който, според местно предание, е на влиятелен мюсюлманин.
Вярващи от района и гости от Турция се събраха на традиционна молитва и в местността „Асар кая“ в землището на чернооченското село Соколите.
Молитвите бяха отслужени от бившия главен мюфтия Фикри Сали и местните проповедници, които прочетоха житието /Мевлида/ на ислямския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.
Организатори на проявата са местните джамийски настоятелства на селата Бели вир и Соколите.
Членовете на настоятелството показаха признателността си за оказаната помощ при подготовката на молитвата и изразиха сърдечните си благодарности към местно население и дарителите.
В близост до мястото за молебен в село Бели вир се намира и заблатеното езеро, единствено находище в Родопите на рядък вид кръвосмучещи животинки. Водоемът,  наречен „Сюлюк гьол”-„Езерото на  охлювите“, се обитава от медицински пиявици, с които и до днес  се лекуват различни болести.
Ритуалът в Соколите се провежда под крепостта, в близост до съхранен вековен дъб и символичен гроб на влиятелен мюсюлмански водач.
В местността „Асар кая“, която местното население нарича още „Биюк тепе“ се намират останки от тракийска крепост и светилище.
На стотина метра под върха се намира природен феномен – голяма канара с формата на огромна гъба, върху която също има множество тракийски ниши с различна ориентировка. Скалата е с височина 8 метра и е наречена от местните жители „Биюк кая“ и „Кованлъ кая“.
Има и самотно стърчащи канари с причудливи форми на хора, животни и птици. Мястото е изключително красиво с хубава панорамна гледка и много посещавано от туристи.
Исмет ИСМАИЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *