Над 1500 души ядоха кешкек в Башево

Повече от 1500 души от ардинското село Башево, околните села и изселници, пристигнали от Турция и Западна Европа, участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Религиозната проява, която се провежда за 16 – ти пореден път, започна с четене на знамения (айети) от Свещенния Коран-и Керим и Мевлиди Шериф от местни духовници, водени от бившия главен мюфтия на мюсюлманите в България Фикри Сали.

Майстор-готвачите Шабан Хасан и Касим Фейзуллах приготвиха 15 казана кешкек – варено жито с телешко месо. Всички разходи за мевлида бяха поети от изселническото семейство Фехиме и Бейхан Кая от Истанбул, с корени от Башево и кърджалийското село Костино. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъши.
„Години наред ритуалът събира множество хора от района и гости от страната и чужбина, но тази година дойдоха над 1500 души. Мевлидите са повод да продължим нашите традиции и обичаи”, заяви кметът на Башево Мюрен Сали.
Религиозният ритуал уважиха Областният лидер на ДПС Изет Шабан, кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, кметове на населени места. Тук бяха председателите на Сдруженията за култура и приятелство „Халлалълар” (Башевци) в Истанбул, Бурса и Измир.
Кметът на Башево Мюрен Сали изказа своите огромни благодарности за финансовата и морална подкрепа на местните жители и спонсорите на религиозния ритуал.
Гюнер ШЮКРИ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *