166 кърджалийци си измериха кръвното в Градската градина в кампания на РЗИ

Общо 166 жители на Кърджали са се възползвали от безплатния скрининг за проследяване на  кръвното налягане, нивото на глюкоза в кръвта, както и за процентното разпределение на мазнини в телесна маса. Профилактичните прегледи са част от дейностите по Националната програма, която Регионалната здравна инспекция изпълнява. Според данните от разбивката на РЗИ-Кърджали, по време на тридневните прегледи между 8 и 10-ти август, 104 жени и 62 мъже са се възползвали от възможността да си направят профилактични прегледи.

През първите два дни на кампанията е обхванато градското население.

В импровизирания кабинет, разположен в Градската градина, са направени и консултации с лекар-специалист по хранене и диетика.

В последния, трети ден на кампанията, в Здравната служба в с.Комунига жителите на селото, освен че са мерили кръвното и нивото на захарта си, са имали възможност да се консултират и с лекар-кардиолог, участващ в екипа по покана на ръководството на РЗИ.

23 души от селото са минали за мерене на крвъно и кръвна захар, а 19 са прегледани и от кардиолога. Заключението на специалистът е, че в населеното място преобладават проблеми като хипертонична и коронарна болести, което налага част от прегледаните да бъдат насочени за допълнителна консултация.

С организирането на подобни инициативи, от РЗИ-Кърджали припомнят, за значението на профилактиктичните мерки за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *