Българското училище в Хамбург отвори врати за новата учебна година

Всяка година месец август разкрива в германския град Хамбург не само своята палитра от багри и цветове, но и зове  учители и ученици за едно ново начало. Открива се новата учебна година в Българското училище. Когато си далеч зад пределите на родината, това има  особено звучене.

За поредна седемнайста година Българското училище в Хамбург посреща над  сто ученици, жадни за светлината на познанието. В този августовски ден в украсения двор на основно училище „Торнквийст“ цареше радостно въодушевление. Продължителният летен  дъжд не можа да  помрачи  грейналите усмивки на деца, родители и учители. Тържеството започна с националния химн на България  „Мила родино“.

Училищният  ръководител Иванка Фриче приветства пъстрото множество  с „Добре дошли!“. „Всяка  нова учебна година е много важна за нас, защото искаме да насърчим децата ни  да изучават с желание  българското слово, традиции и култура, подчерта тя. Днес,  за  седемнайсти  пореден път, българското училище отваря вратите си, носейки  огромната отговорност на днешния свят да бъде  неугасващ пламък на българския дух и родолюбие.“

Най-голямо бе вълнението на петнадесетте първокласника, които за първи път прекрачваха прага на новия си „ дом“. Приветствани от първите си учителки – Стела  Симеонова  и Мелек Зекери, те рецитираха  стихчета и пяха – поздрав за останалите деца. По стар български обичай първата  учителка Симеонова плисна менче с вода по пътя им, за здраве и благополучие. Под звуците на гласовито школско звънче бъдещите  възпитаници преминаха през венец от  цветя и здравец. В класната стая ги очакваше още една изненада – първият буквар, китка здравец, подаръци и лакомства.

А с най-малките възпитаници от предучилищното възпитание  опитните учителки Настя Калчева и Таня Наѝес ще рисуват пъстрата картина от знания, умения и забавления. За една  нова  и благословена година!

Българското училище в Хамбург – средище на българската духовност ще продължи и занапред да работи за съхраняването  и развитието на българския език, традиции и култура. Защото знанието на родния език е прозорец към света, широко отворен прозорец към България, към  родината. А училище, което работи за българското самосъзнание и идентичност, за запазване на българските ценности, определено има място в бъдещето.

   Христина ВЪЧЕВА, човек на „Нов живот“ в Хамбург

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache