Даниела Гергелчева пред „Нов живот“: Гордея се, че съм момчилградчанка!

Европейската шампионка по тенис на маса з.м.с. Даниела Гергелчева и световният шампион за ветерани – 65-69 год.- м.с. Димитър Караиванов

Когато в Гьотерборг станах шампион на Европа, отказах да стъпя на почетната стълбица, защото не знаеха кой е химнът на България
Подарих всичките си стотици медали, купи и отличия на децата в моя роден град, защото и аз съм рожба на тази школа

Европейската шампионка по тенис на маса з.м.с. Даниела Гергелчева, която живее от 30 години в Монпелие- Франция, пристигна за ден в Момчилград, заедно със съпруга си Марин Стайков и дъщеря им Инна.

За успехите на най- именитата българска състезателка по тенис на маса, започнахме да пишем още, когато тя бе малка и оттогава продължаваме. Даниела бе отново отзивчива и радушно се съгласи да даде интервю за „Нов живот”.

-Добре дошла на родна земя!

-Развълнувана съм от топлото посрещане, от срещите ми с близки и приятели, от това, което видях.

-В момента на нашия разговор сред многобройните телефонни обаждания, прозвуча и това  на братовчед ти – Здравко от дует „Ритон” и получи поздравления от него и от Катя…

-Със Здравко се чуваме по- често, отколкото се виждаме. Навремето той пееше в момчилградския състав „Петлите”, а аз бях още младата надежда на СКТМ „Родопи”. И много време бяхме заедно.

-Да започнем с първите ти стъпки в спорта. Преди години започна да играеш тенис на маса заедно с друг  момчилградчанин, който по-късно стана световноизвестен щангист – Наим Сюлейманоглу. Треньор Ви беше Хасан Ходжаоглу- Ходжата. След това пътищата ви се разделиха. Ти постигна успехи в тениса на маса, недостигани от българка и досега, а Наим и още един момчилградчанин Халил Мутлу – покориха световните щанги.

-Аз вече тренирах тенис на маса при Ходжата. В залата дойде едно седемгодишно хлапе. Отиде в другия й край, където бяха щангите и вдигна 20 килограмова тежест.Това момче има друго бъдеще – казах на треньора. Така и стана. След шест месеца той напусна тениса на маса и стана щангист.

-Да продължим със спомените. В Гьотеборг ти стана шампион на Европа. Защо отказа да стъпиш на почетната стълба  ?

-Защото в Швеция не знаеха кой е химнът на България. Вместо него прозвуча друг и докато не прозвуча „Мила Родино…”, не се качих.

Даниела с бъдещите  големи тенисисти от Момчилград.

-Успехите ти с френския тенис на маса са изключителни. Признателният Монпелие те направи почетна гражданка и те вписа в „Книгата на стоте най- известни личности на града- за всички времена”, където е вписано и името на Нострадамус.

-Аз се гордея с това, но преди всичко съм българка и момчилградчанка – почетна гражданка и на Момчилград.

-Ти дари всичките си стотици медали, купи и призове на младите тенисисти от Момчилград

-Изпратих ги на м.с. Димитър Караиванов. Радвам се, че с тях първо започнаха да награждават децата, по време на състезанията по тенис на маса на момчилградските детски градини. С моите медали, купи и призове бяха наградени и младите тенисисти на СКТМ”Родопи”.

-Имаш ли поглед върху развитието на тениса на маса в България и конкретно в Момчилград?

-В национален мащаб изоставаме. По наше време бяхме в първата четворка на Европа, сега сме много назад. В момента тенисът на маса в Европа и по света е с нов модерен облик – бърза и мощна игра, нови методи…

Да не изпускаме влака… Необходими са много тренировки , приложения на новостите…

Чрез електронния вестник „Нов живот” следя всекидневно спортните вести от Момчилград и Кърджалийска област.

Момчилградският тенис на маса е в развитие. Приветствам инициативата на общината и на СКТМ”Родопи”, в нашия град да се проведат Балканиада по тенис на маса-   за ветерани – през 2020год. и Световно  първенство – за ветерани- през 2021 година.

Разгледах новия Спортен комплекс в Момчилград. Ако той бъде завършен навреме, двете първенства ще станат реалност. Пожелавам това да стане и успех на тениса на маса в Момчилград, в областта и в България!

-Желаем здраве и успех и на теб!

Разговора води: Стайко КАФОВ

Снимки: Стайко КАФОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *