Хасан Азис: Най-важно е децата да са в безопасност, целта е избегнем всякакви рискове

Безопасността на децата е основната причина за изнасяне на учебните занятия извън ремонтираните училища. Това е основното за което настояват родители и преподаватели. Проведоха се инструктажи за безопасност с педагози. В първия учебен ден ще продължат с учениците. Целта е да се избегнат всякакви рискове.

Това заяви пред журналисти по време на брифинг на колела кметът Хасан Азис. По традиция той шофираше бус , с който представители на медиите обиколиха ремонтиращите се школа, за да проверят състоянието на ремонтните дейности.

Във  всички училища в община Кърджали, в които се извършват основни ремонти новата учебна година на 17 септември ще започне нормално. Това стана ясно от брифинга на колела на кмета на общината инж. Хасан Азис.

С журналисти от регионални и централни медии днес той и двамата му заместници Катя Митовска и Веселина Тихомирова обиколиха всички училища,в  които основно се ремонтират. Обиколката започна от най-голямото училище в Южна България – СУ „П. Р. Славейков”.  Там кипеше усилен труд. Учители и помощен персонал почистваха и подреждаха класните стаи и дворовете за първия учебен ден. Такава беше картината и в останалите учебни заведения.

Кметът подчерта, че поддържа връзка с държавните институции , от които зависи безопасността на децата и се взимат всички мерки като стриктно се спазват инструкциите.

Преподаватели и персонал проявяват истински героизъм, за да съкратим сроковете за ремонтните работи. Трябва да се знае, че не става дума за саниране , а за основни ремонти, подчерта градоначалникът. Директорите докладваха , че се извършва подновяване на покривните покрития, топло и шумоизолацията, парното, ел- инсталацията, дограма. Ремонт предстои на дворове, игрища вертикална планировка. Ще заработи и закрития плувен басейн в Езиковата гимназия.

Кметът инж.Хасан Азис бе категоричен ,че учебната година ще започне нормално, че провал няма да има. Смятам, че на 15 ноември всички , ученици ще се върнат по родните школа.

Градоначалникът обяви, че по време на инициативата „Да изчистим България заедно“ ще бъде в едно от училищата, за да участва в почистването и подготовката за учебните занятия. Той демонстрира умения в боядисването и пренасянето на чинове. Призова всички родители и големи ученици да се включат в почистването за да помогнат на своите преподаватели.

Директорите на училищата в ремонт споделиха пред градоначалника, екипа му и медиите готовността си да започнат учебните занятия.

Според директорът на СУ“П.Р.Славейков“ Милко Багдасаров всички деца от 1 до 7 клас ще учат в класните си стаи. Общо те ще бъдат 1200 ученици. Само 450 ще водят занятия навън. В „Яворов“ ще се работи в събота и неделя за да може на 17 септември откриването на учебната година да бъде в двора на школото.

Нямаме проблеми, родителите трябва да бъдат спокойни. Направили сме организация за всички ученици от първи до седми клас да бъдат в сградата на училището. На първокласниците ще осигурим най-доброто, което можем да осигурим още от първия ден. Направили сме организация и за учениците от гимназиалния курс, които ще учат в сградата на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство, където условията също са прекрасни, защото и там беше извършен основен ремонт, каза директорът Милко Багдасаров. Той призна ще има  и някои неудобства, което е нормално при такова грандиозно строителство.

Първата възможност за започване на строително-монтажните работи бе след приключване на учебния процес. През юли започнахме да работим във всички училища. Договорите със строителите са за шест месеца. Виждате че общината, ръководствата на училищата и строителите сме направили така, че строително-ремонтните работи да приключат от два до три месеца по-рано от предвиденото, каза инж. Хасан Азис. Той благодари на директорите, учителите и персонала в училищата, които са поели голямата отговорност и всеки ден се включват в строителния процес.

Основният ремонт  не е само саниране на училищата. Ремонтират се дворовете, осветлението,изграждат се спортни площадки.

Всички стаи се шпакловат и боядисват, ремонтират се отоплителните и електрическите инсталации, водопроводите,  канализациите. Подменя се подовата настилка в класните стаи и коридорите. Слага се ламинат. Там където алуминиевата дограма не отговаря на изисквания се подменя. Ремонтират се санитарните възли. Санирането включва топлоизолация на стени и хидроизолация на покривите, за да може да се постигне  очаквания ефект за енергоспестяване, каза зам.-кметът Катя Митовска, която е ръководител на проекта. училищата.  След приключване на строителството ще има ново оборудване и обзавеждане на класните стаи. В дворовете цялата вертикална планировка ще бъде обновена.

Беше извършена много работа за много кратко време. Сградата е санирана. Имаме  нова електрическа инсталация. Беше подменена водопроводната инсталация, мястото на шахтата е променено, изградено  е ново газово котелно. Класните стаи са шпакловани и боядисани. Двора ще стане прекрасен, ще има двуметрова ограда и спортни игрища.  Сменена е дограмата. Всичко е много хубаво. Доволни сме.

Йорданка Чавдарова

Йорданка Чавдарова ,директор на Езиковата гимназия посочи ,че само 184 осмокласници ще учат извън сградата в СУ“Вл.Димитров-Майстора“.

Малко е необичайна обстановката, но смятам че със съвместни усилия ще съумеем да въведен класните стаи в приятна форма за началото на учебната година. На 17 септември ще я отрием в двора на гимназията и  в класните стаи ще бъдат само осмокласниците, за да могат да се запознаят със своите учители и класни ръководители. От 18 започват редовните учебни занятия и от всичките 890 ученици 184 осмокласници ще бъдат пренасочени към сградата на СУ „Владимир Димитров-Майстора”, където ще учат до завършване на ремонта на сградата. Очаквам до края на октомври ремонтът да приключи и да приберем осми клас в нашата сграда, каза директорът на Езиковата гимназия „Христо Ботев” Йорданка Чавдарова.

На Езиковата гимназия е приключила външната топлоизолация на сградата, асфалтът в двора е подменен с плочки,оформено е ново парково пространство. Цялата парна инсталация е подменена. Училище минава на газово отопление. Класните стаи са боядисани. Запазен е архитектурния вид на сградата. От построяването на сградата през 1976 г. такъв ремонт не е правен.

Тя изрази задоволство, че фасадата на сградата е запазена в автентичния и облик.Уверихме се на място, че фирмата изпълнител лепи плочка по плочка,за да съхрани уникалната фасада. Поставени са в сградата специални паник врати,за защита при пожари.

Ръководството на ОУ“ Св.св.Кирил и Методий“ декларира готовност да започне учебни занятия на 17 септември в двата напълно ремонтирани етажа на школото.

Златко Атанасов

Най-тежка е задачата на директора на СУ“Отец Паисий“ Златко Атанасов. Неговите ученици ще започнат занятия на четири места в централната част на града. Той показа подготвените в сградата на Филиала „Любен Каравелов“ класни стаи за първокласниците.

В СУ „Отец Паисий” учат 1200 деца. Имаме готовност във всички сгради, в които ще учат нашите деца. Класните стаи са в много добро състояние. Стотици чинове и маси са прехвърлени и подредени така че да са удобни. Учениците от първи до четвърти клас ще учат в Учителския институт, от пети до осми клас в Строителния техникум, а от гимназиалния курс в Професионалните гимназии „Капитан Петко Войвода” и „Васил Левски”.

Официалното откриване на новата учебна година в СУ „Отец Паисий” ще бъде пред сградата на Бизнес инкубатора. Готови сме за началото на учебната година. Строителни работи по сградата на нашето училище вървят по план. Надяваме се думата, което е дал строителя ремонтът да приключи до 30 октомври да бъде изпълнена, за да можем да се върнем обратно в нашите класните стаи, заяви директорът на СУ „Отец Паисий” Златко Атанасов.

Той показа  класните стаи във филиала на ПУ „Паисий Хилендарски”, в които ще учат първокласниците. Още днес в тях бяха подредени учебниците за първи клас и книжките и пособията, които са подарък от кмета на общината инж. Хасан Азис.

Водещо за нас в тези училищата беше да не допуснем най-малките-първокласниците, които за пръв път ще прекрачат прага на родното училище да чуят първия звънец в друго училище. Успяхме на 17 септември училищният звънец ще бие във всички училища на територията на община Кърджали, като само в СУ „Отец Паисий” за най-малките той ще би съвсем близо до училището – в двора на Бизнес инкубатора. Във всички останали ще чуят първия звънец в двора на тяхното училище, подчерта Веселина Тихомирова.

Бе поставен въпросът за достъпа до класните стаи на деца в неравностойно положение. В ОУ“Яворов“ ще се монтира асарнсьор и робот, а в останалите училища елеватори и платформи.

Когато казваме, че за нас образованието е приоритет на приоритетите, не е само на думи. Ремонтите на училищата и мащабите, в които те се извършват е поредно доказателство, че ръководството на  общината  дава този приоритет. Община Кърджали можеше да използва тези средства за други цели. С тези 14 млн. лева, които се инвестират в училищата ние можехме да правим паркове, тротоари и улици, но решихме да инвестираме в училищата. В цялата страна най-голямата инвестиция на ученик се извършва в Кърджали. Това е по думите на министъра на образованието. 5000 ученици ще се възползват от инвестицията, уточни кметът.

Обиколката показа, че имаме готовност във всички училища за започване на нормален учебен процес на 17 септември. До края на октомври – до средата на ноември всички ученици от училищата, които учат в други училища, заради ремонтите, очакваме да се завърнат в своите училища и класни стаи, допълни той.

Във всички училища, в които не са приключили ремонтите са взети мерки за безопасност. Децата няма да имат достъп до местата, където се извършват строителни дейности.Още първия ден всички ученици ще бъдат инструктирани за мерките за безопасност.

Кметът призова всички учители, родители и ученици утре да се включат в кампанията „Да почистим България заедно”, като участват  в почистването на училищните дворове. Той и ръководството на общината  също ще се включат в почистването на някои от училищните дворове.

Валери КОВАЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *