Пенсионер спечели шахматния турнир в Ардино

79-годишният пенсионер Хакиф Али от Малка Ябълка стана победител в шахматния турнир за аматьори в памет на Хикмет Таибов-Кънчо на традиционния панаир в Ардино. На второ място се класира местният гинеколог Недим Исмаилов, а трети остана Мюмюн Ерхан от Млечино. В надпреварата се включиха 12 шахматисти от района. Организатори бяха местният клуб за спорт с ученици „Алада” и община Ардино. Миналогодишният победител в турнира д-р Еркин Осман отпадна в директните елиминации от бъдещия шампион.

Преди началото на турнира с едноминутно мълчание и свеждане на глави участниците и кметът на общината Ресми Мурад  почетоха паметта на Хикмед Таибов (Кънчо) и починалия наскоро съдия на състезанието, дългогодишният учител по физкултура и спорт Реджеб Еминов.

Кметът Ресми Мурад направи символичния първи ход в спортната надпревара. Той пожела спортменска игра на всички шахматисти и сърдечно съчувствие към почетените.

Хакиф Али за пръв път печели шахматния турнир в Ардино. Той играе древната игра повече от 65 години. Досега е спечелил шахматните турнири в Млечино, Долно Прахово и Кобиляне. „Стана много хубав и оспорван турнир. Играя шах от малък. Първият ми учител бе учителят Рамадан Саличауш от Червена скала”, заяви Хакиф Али. Той уточни, че любимият му шахматист е бившият световен шампион  Анатолий Карпов от Русия.

Съдия на турнира бе дългогодишният учител по физика Реджеб Садетов. Призьорите бяха наградени с парични награди от председателя на клуб „Алада” Месут Хайрулов. За всички участници в състезанието бе осигурено обяд, кафе и безалкохолни напитки.

Гюнер ШЮКРИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *