Попитахте ли детето си как се чувства преди първия учебен ден?

Първият учебен ден е едно изключително вълнуващо преживяване както за родителите така и за децата. Тържествена атмосфера в училищния двор, цветята, развълнуваните учители, красивите дрехи и прически на учениците подбрани специално за деня, празничната музика, улиците изпълнени с усмихнати и забързани деца и родители. Всичко това докосва всеки без значение дали е родител, на които детето пристъпва за първи път училищния праг или чийто деца вече  са в училище, а може би се свързваме със спомените си от нашите ученически години.

В суетата около пазаруването и подготовката на децата ни за първия учебен ден, обаче понякога забравяме да помислим и да поговорим с тях за емоциите, които преживяват във връзка с този ден. Този на пръв поглед ‘дребен’ детайл оказва изключително важна роля във връзката, която изграждаме с детето си и в неговото успешно започване на нов етап в живота му.

Между тетрадките, учебниците и писалките е добре да намерим време, в което да попитаме детето и да забележим емоциите, които изразява или не. Нашето дете може да е изплашено ако за пръв път попада в нова среда която не познава. Може да е притеснено, защото не знае дали ще се справи с лекота с новите си задължения – четене, писане, домашни. Или е развълнувано, понеже ще се запознае с нови деца и учители или е нетърпеливо за нови знания и умения. А може би е спокойно – нали вече познава учителката си и по-голямото му братче или сестриче му е разказало какво го очаква. Това са само някои от емоциите, които може да преживява детето.

Отделете време и поговорете с детето си за неговите чувства, страхове, очаквания и представи. Така вие ще се информирате за душевните му терзания, а то ще ви почувства по-близки и в позицията на по-силни, на които може да се облегне в случай, че възникне проблем. Най-важното в случая е детето ви да се чувства обичано, подкрепяно и сигурно. Тогава всичко си идва на мястото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache