Чушките и доматите в Кърджали с най-висока цена от есента на 2013 г. насам

През юни и юли е имало очаквания за добра реколта и ниски цени, след това обаче валежите са обърнали тенденциите

Чушките и доматите са с най-висока цена от есента на 2013 година насам по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Високата цена се дължи на “изключително неприятната от климатична гледна точка година“, каза пред БНТ председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. По думите му през юни и юли е имало очаквания за добра реколта на доматите и ниски цени, след това обаче валежите са обърнали тенденциите.

Килограм градински розов домат във Варна струва между 4 и 6 лв. Високата цена кара много купувачи да предпочитат вноса от Македония. Килограм излиза между 1,80 и 2,50 лв. За 1,80 лв. може да намерите и зелени чушки. Килограм от червените, с които се приготвя зимнината, струват между 2,50 и 3,50 лв.

Доматите на пазара в Кърджали на някои места надхвърлиха 4 лева.

Производителите в Пловдив казват, че цените на доматите и чушките не са били толкова високи от години. На едно от големите тържища в града килограм чушки струва между 1,60 и 2 лв. Българският розов домат се предлага за 4,60 — 4,80 лв. Търговците обясняват поскъпването с лоша реколта. Съвсем близо до Пловдив — в Асеновград българските розови домати може да се намерят на цени от 2,40 до 3,60 лв.

Голяма разлика между най-ниската и най-високата цена на продуктите показва проверката в Русе. Килограм чушки струва между 1,30 и 3,20 лева. За розовите български домати може да платите 5 лв., а за червените 1,20 лв.

На пазара в Благоевград трябва да приготвите между 3,80 лв. и 4 лв. за килограм български домати. Вносните са с около 40–50 стотинки по-евтини. Килограм чушки струва между 1,60 и 2 лева. По-малко зеленчуци се купуват във Видин, казват търговците. За седмица цените скачат с по 20–30 стотинки. Килограм чушки струват между 1,60 и 2,50 лева. До толкова стигат и доматите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *