„Нов живот“ търси отговор: Защо такситата в Кърджали вдигнаха цените?

Орхан Кадиров, община Кърджали: Таксиметровите шофьори трябва да спазват утвърдените от общината тарифи

Орхан Кадиров

Последното увеличение на цените на таксиметровите услуги не е съгласувано с община Кърджали. Има утвърдени тарифи – дневна и нощна, които трябва да се спазват, твърди Орхан Кадиров, експерт в Община Кърджали

Има тарифи – дневна и нощна, за извършване на таксиметров превоз, които са утвърдени с решение на Общинския съвет – Кърджали и са задължителни за всички водачи на таксита. Таксиметровите шофьори са длъжни да карат по тези тарифи. Още повече че това решение е взето заедно с тях. Те предложиха тази цена. Пътниците трябва да заплащат таксиметровия превоз на база каквото покаже апаратът, каза за в. „Нов живот“ Орхан Кадиров, Началник отдел „Транспорт, рекламна дейност и общинска контрола” в Община Кърджали.

Той уточни, че всички таксиметрови фирми в общината плащат годишен патентен данък от 350 лв. В момента дневната тарифа е 0.85 лв. за 1 км. пробег, а нощната е 1 лв. за същото разстояние. Въпреки това таксиметровите шофьори са задължени да издават касови бележки на пътниците. Увеличението на превозите от жълтите автомобили не е съгласувано с общината, а община Кърджали не би влязла в такава комбинация за извършване на нерегламентирани превози.

Гражданите трябва да знаят, че когато влезнат таксиметров автомобил, трябва да изискват водачът да си включи апарата, а накрая да им издаде касова бележка, подчерта Орхан Кадиров.

По думите му до този момент не са подавани до общината сигнали от граждани за неиздадени касови бележки при извършен таксиметров превоз. Така община Кърджали няма как да реагира на такова нарушение.

Като не сигнализират контролните органи, самите хора стават съучастници в това закононарушение, каза още Кадиров, Имам един апел към гражданите – ако не бъде включен апарата в таксито и не им бъде издаден касов бон, нека веднага да се обадят. Сигналите може да бъдат подавани и по телефона. Може и в общината, но най-добре е в ДАИ. Те имат мобилни екипи, които могат веднага да бъдат изпратени и на място да дойде екип веднага. На водача на такси могат да бъдат наложени доста солени санкции и друг път няма да си позволят такива нарушения, апелира Орхан Кадиров.

 

ДАИ: Шофьорите на таксита са задължени да издават касови бележки

Шофьорите на таксита са задължени да издават касови бонове на ползващите услугите им за превоз. Ние правим проверки съвместно с НАП и МВР. Наша отговорност е да следим при пътни проверки дали се издават касови бонове, макар, че не следим само това. Правим различни кампании, спираме и проверяваме таксиметровите превозвачи. При установяване на административни нарушения, ако не е включен касовия апарат и не е издаден касов бон, ние ги санкционираме, заяви за „Нов живот“ Тенчо Тенчев, Началник на областен отдел „Автомобилна администрация“ – Кърджали.

По думите му през тази година са проведени няколко съвместни проверки. Прави впечатление, че в област Кърджали е масово явление да не се издават касови бонове от таксиметровите превозвачи.

От доста години се борим с това, но в деня, в който правим проверки, всички апарати се пускат. Още когато започнем проверката, по радиостанцията се уведомяват един-друг и до минути всички апарати са включени. Дали може да се прекрати това ли? Само с въвеждане на нови касови апарати, които имат връзка с НАП в реално време, каза още началникът на „Автомобилна администрация“ – Кърджали.

 

НАП: Насърчаваме хората да управляват своя граждански контрол и да изискват касови бележки

От офиса на НАП в Кърджали уточниха, че контролът върху транспортната дейност, издаването на фискален бон и съответните санкции при установяване на нарушение се извършват от представители на Държавна автомобилна инспекция, МВР и други ведомства имащи отношение към извършването на този вид услуги.

Въпреки това Националната агенция за приходите е готова, при необходимост да указва съдействие при съвместни контролни мероприятия с други администрации.

Вече пета поредна година прилагаме кампанията „Вземи си касовата бележка“, чрез която насърчаваме хората да упражняват своя граждански контрол и правото си на обществен коректив относно спазването на законовите изисквания. Затова качвайки се в такси, нека поискат касовата си бележка. Така ще допринесат и помогнат да не се укриват данъци и доходи. В тази посока е и друга кампания на НАП, чиято цел е да насърчи гражданите да изискват касови бележки и да стимулира бизнеса да плаща данъци и осигуровки. Това е Лотарията с касови бележки, която стартира през 2016 г. и продължава и към момента, каза за в. „Нов живот“ Величка Милкова, специалист в НАП – Кърджали.

По думите й гражданите могат да подават сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения на телефона на НАП: 0700 18 700 или по електронна поща на infocenter@nra.bg.

 

Какво казва законът?

Взаимоотношенията между таксиметрови шофьори и пътници са регламентирани в Наредба No 34 от 1999 г. за таксиметров превоз на пътници. Ето какво е записано там:

 

Раз  Раздел VII Организация на таксиметровите превози

Чл. 38.

След наемане на автомобила водачът задължително включва таксиметровия апарат и превозва пътника по най-краткия маршрут, освен ако пътникът не пожелае друго.

Чл. 39.

След приключване на превоза, водачът задължително издава фискална касова бележка за извършената таксиметрова услуга. При поискване от пътника, водачът издава и фактура по реда на чл. 20, ал. 2 от Наредба No 35 от 1999 г. за функционалните и техническите изисквания към електронните таксиметрови апарати с фискална памет.

Чл. 41,

т. 1: Водачът е длъжен да работи с таксиметров апарат с фискална памет, съгласно изискванията на Наредба No 35 от 1999 г. с възможност за работа на две тарифи (дневна и нощна) с превключване в зависимост от часовото време. В периода от 6 до 22 ч. работи с дневна тарифа, а от 22 до 6 ч. – с нощна.

т. 2.: След преминаване на съответния пътен знак, обозначаващ край на населено място по смисъла на т. 49 от § 6 на допълнителните разпоредби на Закона за движението

по пътищата, в което е нает таксиметровият автомобил, водачът е длъжен да превключи ръчно таксиметровия апарат с фискална памет на цената по чл. 21, ал. 1, т. 7, буква „г“, като продължи да извършва превоза на същата цена до края на заявения от пътника маршрут (извън населено място).

Чл. 43.

(1) При повреда на таксиметровия апарат по време на превоз водачът договаря с пътника стойността на изминатия път в зависимост от пробега и тарифата.

(2) Изискванията на ал. 1 се прилагат само в случаите, когато повредата на таксиметровия апарат не позволява отчитане по него.

 

Раздел IV

Изисквания към таксиметровия автомобил

Чл. 21.

(1) Лекият таксиметров автомобил трябва да отговаря на следните изисквания:

 

 1. да има монтиран електронен таксиметров апарат с фискална памет, притежаващ удостоверение за одобряване на типа. издадено от Държавната агенция за метрология и технически надзор съгласно изискванията на

Наредба No 35 от 1999 г. за функционалните и техническите изисквания към електронните

таксиметрови апарати с фискална памет (ДВ, бр. 97 от 1999 г.);

 1. да има залепен на видимо отвън място вдясно на предното стъкло и в салона на арматурното табло,

както и на стъклата на двете задни врати стикер за цените с размери 150 мм x 130 мм на бял фон с

черни букви с височина на буквите не по-малка от 5 мм и височина на цифрите преди десетичния знак 15 мм, а след десетичния знак 10 мм (приложение No 9) с информация за:

а) наименованието на превозвача;

б) цената за един километър пробег по дневна тарифа в населено място;

в) цената за един километър пробег по нощна тарифа в населено място;

г) цената за един километър пробег извън населено място;

д) цената за повикване на адрес, която не може да надвишава цената за един километър пробег

по съответната тарифа с повече от 50 %;

е) първоначалната такса, която не може да надвишава цената за един километър пробег по

съответната тарифа в населено място с повече от 50 %;

ж) цената за една минута престой, която не може да надвишава 50 % от цената за един

километър пробег по съответната тарифа;

 

Автор: Божидара АНГЕЛОВА

8 коментара

 1. Б-40 каза:

  ЗАЩО вместо да гадаете може малко да бъдете по обективни и да направите проучване колко беше бензина преди година колко е сега колко бяха осигоровки колко са сега колко бяха маисторските услуги колко са сега.Хора защо забравяте ,че и таксиметровите шофори са хора който хранят семейства изучават деца помагат на родители и др.Когато се увеличи нещо по магазините на нас не ни го дават с отстъпка увеличението е и за нас през годините на вас колко пъти ви увеличиха заплати дори и минимално защо вие не работите на заплата от 2015г. не може нали като е за вас не може но ние трябва да Ви возим на цени от 2015г. ЗАЩО- затова а вие журналистите може да бъдете по обективни и да попитате или поне разучите как стоят нещата в дадения бранш след това търсете СЕНЗАЦИЯ

  • Йордан Христов каза:

   Прав сте напълно, подкрепям ви от сърце,
   Както всяка година увеличават данъците, таксите, бензина пък почти всеки месец, сервизните услуги, цените на масла, гуми и други консумативи, в определен процент, НЕКА ДА УВЕЛИЧАТ С ТАКЪВ СРЕДЕН ПРОЦЕНТ И ТАКСИМЕТРОВИТЕ УСЛУГИ и ще видиме каква би била реалната стоимост на услугите ни… Желая на всички благородна гидина

 2. Иван каза:

  0.85 ст на километър знаете колко ще е от Гледка до Пазара

 3. Орхан Елит каза:

  Орхан Кадиров, държавен служител Началник транспорт! Какъв автомобил караш, какви имоти притежаваш, какъв живот живееш? Това което притежаваш отговаря ли на заплатата която получаваш.
  Ще кажеш попълнил съм имотна декларация и там е описано всичко. Знаем ги тия. Да ама не.
  Заповядай в моето такси да ти пусна касовия апарат да ти се завие свят.

 4. ИВАН каза:

  Тарифата обявена за каране на бензин а колата върви на метан – няма разлика в цената на горивото може би?

  • Метин Кязим каза:

   Има ли значение колата на бензин или на метан е да не си дал пари да си монтира уредбата.Защо сега всички вдигате вой когато от 2 лева цената стана 2,50 лева къде бяхте за тези последни 10 -15 години ?

  • Иван каза:

   Това не е Долмуш

 5. Киро каза:

  Тогава правим 0.85 дневна
  0.95 нощна и тогова ще се возите с каруците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache