„Лебедово езеро“ – магия, която остави без дъх кърджалийската публика /снимки/

Класическата балетна постановка „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски, която бе представена на кърджалийска сцена, събра стотици кърджалийци под покрива на Театрално-музикалния център в областния град. Всички те станаха свидетели на блестящ спектакъл, представен от многонационалния балетен състав на Държавна опера – Стара Загора.

В продължилата два часа и половина, любителите на балетното изкуство се насладиха на изящество, красота и пълен синхрон между музика, декор, костюми, цветово внушение и сложни танцови изпълнения. Майсторски изпълнените пируети, сложните поддръжки, арабески и другите движения и стъпки, характерни за този вид танц, оставиха без дъх публиката и, съвсем заслужено, предизвикаха бурни овации.

Благодарение на внушителния мизансцен, присъстващите се потопиха във вълнуващия сюжет на легендата за красивата Принцеса Лебед – Одета и любовта на принц Зигфрид, която я спасява от сигурна смърт, но на висока цена. Освен съпричастност към героите и развитието на сюжетната линия, зрителят неминуемо долавя и усещане за великолепието на дворцовата култура от миналото и елитарност.

С няколко думи преживяването може да се опише така: майсторски балетни изпълнения,  пищни костюми, внушителни декори на дворцова обстановка, омагьосващо осветление, галеща слуха музика, великолепие, пищност, вълшебство… Един празник за душата!

Не е случайно това, че в края на представлението мнозина от зрителите споделиха на глас за своето неописуемо усещане, което не може да бъде разказано, а може единствено да бъде преживяно.

В главните роли се въплатиха: Анелия Димитрова (Одета/Одилия);  Фиорди Лоха (Принц Зигфрид); Томоки Ишиго (Шут); Биляна Чолакова (Кралицата). На сцената танцуваха още над 20 балетисти от различни националности. Участват също хористи на Държавна опера – Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“.

Със сигурност преживяването „Лебедово езеро“, изпълнено от артистите на Старозагорската опера, запълни, макар и за кратко, една духовна празнота за красота и съвършенство и ще остави дълбока следа в паметта на присъстващите

Текст и снимки: Божидара АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *