Област Кърджали се присъедини към Асоциацията на областните управители на страните от ЦИЕ и Китай

 

Заместник областният управител Севда Камбурова участва в Четвъртата работна среща на Асоциaцията на областните управители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, в която вече членува и Областна администрация Кърджали. Събитието се състоя на 20 октомври в София, съвместно със срещата на лидерите, под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво“. В него участваха  16 от най-големите китайски провинции и 300 китайски и европейски компании.

Събитието бе  организирано от Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС, съвместно с Областния управител на София в сътрудничество с Министерството на икономиката, Столична община и Националното сдружение на общините на Република България. Партньори от китайската страна са Секретариатът на сътрудничеството „16+1“, Асоциацията на управителите на провинциите на страните от Централна и Източна Европа и Китайската народна асоциация за приятелство с чуждестранни държави.

Основните теми между бизнес-партньорите и местната власт бяха  развитието на селското стопанство, туризма, малките и средните предприятия, индустриалните зони и демонстрационните паркове. Приветствие към участниците поднесе премиерът Бойко Борисов. Ръководителят на официалната китайска делегация и заместник-председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин поздрави делегатите  от името на китайския премиер Ли Къцян. Той посочи, че сътрудничеството във формата представлява „златен мост“ за растеж  на търговията и инвестициите. Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че двустранната търговия е нараснала до над 2 милиарда щатски долара  към края на 2017 г. Износът от България се е увеличил десетократно, а интересът е към селскостопански стоки, етерични масла и козметика, вино и минерална вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *