Празникът на смилянския фасул предстои на 27 октомври

Традиционният празник на смилянския фасул предстои на 27 октомври, съобщиха организаторите. Смилян ще почерпи гостите на бобения фест с фасулена чорба, приготвена от деликатесния сорт. Състезания за производители на фасул, за кулинарно изделие и пано от бобени зърна са включени в празничната програма. В навечерието на празника на 26 октомври в с.Смилян ще се състои кръгла маса на тема „Традиция и нови технологии за отглеждане и преработка на земеделски продукти в планински райони“.
Залп на „фасулено“ топче ще открие 16-то издание на празника в Смилян. Кулинарна изложба ще покаже състезаващите се блюда в конкурса за ястие от смилянски боб. Гостите на фестивала ще имат възможност да се включат в реденето на зърна на фасуленото пано, с което Смилян ще кандидатства за рекорд на Гинес. Над 19 000 са досега съавторите на рекордното пано, чието изработване продължава.

Наред с щандовете на смилянски бобени производители, на изложението ще има базар за местни земеделски продукти, сладка и билки. Местни жители даряват фасул за приготвянето на казаните с фасулена чорба, с която ще бъдат почерпени гостите. Родопска музика и изпълнения на самодейни състави ще допълват празничната атмосфера в „столицата на фасула“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *