НАП проверява осигуряват ли строителните работници  в Кърджали

НАП започна проверки за спазването на осигурителното  и данъчно законодателство при наемането на работници по строителните обекти в страната. До момента са възложени инспекции на над 80 строежа на територията на цялата страна. В Кърджали са предвидени 3 проверки. Инспекторите на НАП влизат в строителните компании на база издадени  от общините разрешения за строеж, свързването им с електрическата мрежа и потреблението на електрическа енергия, като комбинацията от тези фактори е индикатор за очаквания брой заети на обекта.

Служителите на приходната агенция следят дали служителите имат сключени трудови договори, дали се осигуряват върху реалния доход, който получават, дали се спазва обявеното работно време или формално е деклариран намален работен ден, а в действителност се извършват строителни работи по-дълго.

Проследява се  също дали се подават редовно задължителните осигурителни и данъчни декларации, дали се превеждат осигурителните вноски на работниците в срок, както и дали не са нарушени техните трудови права.

Строителството е един от рисковите браншове по отношение на спазването на осигурителното и данъчно законодателство в страната. Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния  им доходи и вземат част от заплата си в плик.

На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите“. Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии.

Калкулаторът е изработен съвместно от експерти на НАП и НОИ, за да подкрепи кампанията на приходната администрация срещу укриването на част от трудовите възнаграждения на наетите лица.

5 коментара

 1. Асен каза:

  Нека така трябва затегнати проверки по – голям контрол и нещата се нареждат !

 2. Колето каза:

  Стана ясно и нещо друго, че държавата всъщност е безсилна пред казуси като този – единствено пазарите определят цените у нас.

 3. Shot hero night каза:

  S kakva camera gi lovi?! I s prastovi otpechataci li?! Ili s ribolovni mrejichki?!

 4. Кокич каза:

  Само едно нещо ще кажа – строителството у нас заслужава много по-добро отношение и много повече уважение

 5. Коко каза:

  Айде бе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache