Шафран от Кърджалийско проби на френския пазар (снимки и видео)

 Има търсене също от Италия и Англия, нашата стока е първокачествена

Ако знаех за шафрана по-рано, никога нямаше да се захващам с трайни насаждения, казва най-големият производител в региона

 

60 декара шафран отглежда край кърджалийското село Орешница Нермин Исмаил от Глухар. Тя е един от най-големите земеделски производители в страната на това нетипично цвете. Започнала е с 40 декара през 2016 година. За шафрана е научила от вестник „Нов живот” и от други медии. Прочела е за своя млад съселянин Али, който пръв направил опит да го отглежда. Отишла е при него да види какво е направил. Срещнала се е и с председателя на Асоциацията на производителите на шафран в България Хасан Тахиров. Той я въвел в технологията на отглеждане.

Нермин Исмаил е от 20 години в земеделието. Започнала е с черешова градина. Ако знаех за шафрана преди години, никога нямаше да се занимавам с трайни насаждения, категорична е тя.

Първоначално всички ми  казваха, че шафранът няма да вирее по балкана. Но не е така. Не съжалявам, че рискувах. През 2017 година събрах и продадох първата реколта. Засадих по-дребни луковици, въпреки това, може би от почвата и климата, дадоха цвят. Тази година още повече съм изненадана, цялото поле полилавя. Ако миналата година сме произвели по 200 грама шафран от декар, то през тази очакваме по 500 грама. Всеки божи ден произвеждаме по 200 грама суха маса шафран, казва Нермин Исмаил.

По нейните думи няма никакъв проблем с пазарите. Търсенето е голямо. Това, което е произвела през  миналата година, всичко  го е продала. Пробила е на френския пазар.  От Франция е получила оферта да й доставят посадъчен материал, а тя да произвежда тонове луковици и шафран, които ще ги изкупят. Търсене има също от Италия и Англия. Изпратила е проби в Англия. Там нашият сертификат не го признават, защото в България досега шафран не сме отглеждали. Тепърва в лаборатории в  Пловдив и София започват да правят анализ на проби от шафран, но чужденците искат в своя лаборатория да окачествят нашата стока. Много съм горда, че където съм изпратили проби, все излизат първо качество, твърди Нермин Исмаил.

Първата информация за пазара на шафрана е получила от интернет и медиите. Шафранът намира приложение в кулинарията, медицината и козметиката. Използват се всички части на цвета. Миналата година продала 50 килограма от лилавите листенца в Казанлък. Получил се е висок процент шафраново масло. Тази година също е получила оферта, но все още не е решила, защото смята да отвори собствено  малко предприятия, в което да преработва шафрана.

Шафранът е култура, която не се субсидира от държавата и Европейския съюз.  Затова производителите го декларират като етерично-маслена култура. Сигурна съм, че ако има подпомагане, много хора ще изберат шафрана. Нека политиците и Министерството на земеделието да чуят, че си струва да се отглежда шафран, заявява Нермин Исмаил.

Шафранът не е капризно цвете. Аз съм селски човек, расла съм в тютюна, но тютюнът няма нищо общо с шафрана. Отглеждането му не е трудоемко. Красиво цвете, хубав аромат. Като го сложа в сушилнята, целият етаж ми мирише на парфюм. Не иска окопаване.  През май и юни  изкореняваш луковиците, ако ти са повече, ги продаваш. През ноември береш. В годината два пъти  ти  носи високи приходи, уточнява земеделската производителка.

На един декар се засаждат 100-120 кг луковици.  От 20 до 35 лева е цената на килограм луковици, в зависимост от техния калибър. Ако продадеш половината от произведените от декар луковици, може спокойно  да се изкарат 2000 лева.

Стойността за създаването на един декар шафран е 3 – 4 хиляди лева в зависимост  от едрината на луковиците.  В тази сума влиза обработката на земята – риголване, оран, култивиране, както и засаждането.

За брането и сортирането на шафрана Нермин Исмаил е ангажирала  15 жени от Люляково, Стремци, Рани лист и Глухар. До обяд берат, след обяд сортират. Те не могат да почистят всичко, което са набрали затова раздава по една касетка на други седем семейства по домовете. Те са доволни, че докато си седят вкъщи, си изкарват по някой лев.

За това каква е силата на шафрана в медицината Нермин Исмаил лично се е убедила. Тя е имала  гуша. Лекарката й казала, че сега няма и следа от гуша. Попитала я какво е използвала. Отговорила й –  нищо, но се сетила, че цяла зима е пила чай от шафран. Шафранът се използвал срещу диабет, холестерол, очни заболявания.

 

Ако знаех за шафрана преди години, никога нямаше да се занимавам с трайни насаждения, казва най-големият производител на шафран в Кърджалийско.

Шафранът се работи по-лесно, приятно е, ароматично. Добре върви. Нермин се отнася много добре към нас. Според мен и други трябва да започнат да отглеждат шафран. Трябва да познаваш цветето, за да го работиш. Ако ни кажат няма да се занимавате с шафрана, отивате на тютюна – не искаме тютюна, това е хубаво, лека работа, чисто, казва Гюлбие Сабри от Люляково.

Валери КОВАЧЕВ

 

 

 

6 коментара

 1. Шазие Ходжова каза:

  Аз също имам шафран.Искам също да намеря пазар в чужбина.

 2. Шазие Ходжова каза:

  Искам да се запознаем.Аз също имам шафран

 3. Veselina каза:

  Nie samo otglejdame wafran. No nqma pazarixme.

 4. Росен Илиев каза:

  Занимавам се с шафран купих луковици по 0,31лв бройката занимавам се аз и семейството за първа година и изкарахме един добър добив сух материал доволни сме и ни харесва като работа.Ако е възможно да се свържем.

 5. Росица Атанасова с. Житница общ. Провадия каза:

  Здравей те ние миналата година си купихме луковички …….. 20 000 бр. И насяхме 800 квадрата место, изкарахме 40 гр. ШАФРАН но с такова количество няма как да изкараме сертификат за качество защото за изследване в френска раборатория ни и кат 37 гр. това значи че трябва да изпратим всичкото което сме исушили, ако ви интерисувай бихте ли ни намерили пазар в чужбина

 6. JORO каза:

  ZA EDIN DEKAR KOLKO LUKOVICI TRQBVA DA ZASEQ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *