Направиха първата копка за защитна дига на река Крумовица /снимки, видео/

  • Символичният старт даде областният управител Никола Чанев
  • Спасяват републиканския път Крумовград – Кърджали

Започна укрепването на брега на река Крумовица до бензиностанция „Октан” в Крумовград. Символичният старт на проекта даде областният управител Никола Чанев. На церемонията бяха също кметът на община Крумовград Себихан Мехмед, заместник областните управители Севда Камбурова и Леман Али и управителят на фирма „Саварона” ЕООД Бехчет Касим.

Укрепването на брега се извършва по проект „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения” по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция България 2014 – 2020.

Целта на проекта е укрепване на бреговете на река Крумовица, чрез построяване на подпорни стени и диги, както укрепване на брега на река Джебелска в района на село Тютюнче. На река Крумовица това е един дългогодишен проблем не само на Крумовград, но и на цялата област, природната стихия е отнесла брега до пътя Крумовград – Кърджали. Трябва да го овладеем за доброто на крумовградчани и гостите на цялата област. Проектът е на стойност 11 500 000 евро. Партньори от българска страна са областните администрации в Кърджали, Благоевград, Хасково и Смолян. Областната администрация в Кърджали е бенифициент на средства в размер над 2 милиона лева. Сумата за  укрепване на брега на река Крумовица е около  1 500 000 лева с ДДС.Срокът на изпълнение е 60 календарни дни, като в него не влизат дните, в които реално няма да има строителни дейности поради лоши метеорологични условия, каза областният управител Никола Чанев.

За мене е удоволствие да завършим една сага, която я движим много отдавна. Този проблем беше много назрял от много дълги години. Водите на река Крумовица поетапно отнасяха част от брега,  последният  път достигна до републиканския път, единствената основна  пътна връзка на Крумовград с областния център. Благодаря на съдействието на държавата в лицето на областния управител, че се възползвахме от тази възможност да направим този проект по трансгранично сътрудничество и по тази начин да решим огромен проблем – прекъсването на връзката на Крумовград с областния център, каза Себихан Мехмед.

Изпълнител на проекта е кърджалийската фирма „Саварона” ЕООД. Сроковете, които сме дали за изпълнението на строителните дейности са напълно реални и ще гледаме максимално бързо и професионално да излезем от река Крумовица, заяви управителят на фирмата инж. Бехчет Касим. Той уточни, че ще бъдат изградени две диги – на левия бряг дълга 700 метра и на десния 610 метра с насипи от едро ломен камък, както и 40 метра подпорни стени с различни височини при вливането на Елбасан дере в река Крумовица.

 

Валери КОВАЧЕВ

Снимки и видео: Денис ДЕЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *