Тодор Мухтаров на 90 години! Кърджали почете уважавания рожденик (Снимки и Видео)

Доайенът на журналистиката и главен хуморист на Кърджали Тодор Мухтаров чукна деветдесетте. Почетоха го колеги и приятели. Организатор на празничната вечер бе вестник „Нов живот”,  заедно с Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров” и Народно читалище „Обединение 1913”. Събраха се хора, които ценят неговото място в живота на хората от Родопите като журналист и сатирик и най-вече като човек с голямо сърце.

Попаднах в „Нов живот“ сред колектив-семейство. Дължа на колегите си това дълголетие. Аз съм човек оптимист.Това е рецептата за дълголетие, каза пред приятелите си Мухтара и в типичния си стил покани всички за отпразнуват заедно и 100-годишния му юбилей.

Главният редактор на „Нов живот”, писателят Иван Бунков подчерта, че колегите му се готвят от дълго време за тази среща. Мухтара има най-дълъг творчески живот в Кърджали. Той надмина Кирил Попгеоргиев и Мара Михайлова. Мухтара е носител на най-финото излъчване на родопчаните. Генът му трябва да се присажда, категоричен бе Иван Бунков, според когото Тодор Мухтаров е нравствен неформален лидер в Кърджали.

Иван Бунков  връчи на Мухтара бронзова статуетка с няколко родопски чана, изработена от художника Емил Пенчев, с надпис  „Мост между поколенията”. Именно под мотото „Мост между поколенията” премина и вечерта.

Поздравителен адрес до Тодор Мухтаров, икона с лика на Богородица и кошница с цветя изпрати кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. В поздравителния адрес пише: „През целия Ви жизнен и творчески път като гражданин Вие доказахте със своята неизчерпаема енергия, със своя ум и талант, че във всяко едно начинание,човек трябва да се стреми към съвършенство, да отстоява своите цели, да бъде един от първите.“

От Регионалната библиотека раздадоха специално издадената библиографска справка за Тодор Мухтаров, негови публикации и публикации за него.

Приятелите му от групата „Кърджали и неговите творци” отправиха писмено питане: ”О, Премъдрий, как стигна до 9-я етаж?

Голямата изненада бе в края на празничната вечер. Изпълнител на родопски народни песни и гайдар пристигнаха от Златоград, за да поздравят уважавания юбиляр. Заедно с Мухтара изпяха любимата му песен и химн на Родопите „Бела съм, бела юначе”. А на „Торнал е Тодьо“ 90-годишният рожденик поведе и родопско хоро.

Всички гости се подкрепиха с много вкусна домашна къпана баница и руйно ивайловградско вино.

 

 

1 отговор

  1. Тенева каза:

    Еееее, БРАВО! Било е весело за приятелите и колегите на рожденика и със сигурност много трогателно за него. Да е жив и здрав още сто години!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *