Цацаров иска имунитета на шестима депутати

Главният прокурор Сотир Цацаров иска от Народното събрание (НС) сваляне на имунитета на шестима народни представители, съобщиха от прокуратурата. Става дума за Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП, Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от „Воля“ и Борис Кърчев от ГЕРБ. Йончева, Михайлов и Кърчев вече обявиха, че ще откажат от имунитета си.

Единият от депутатите е Елена Йончева от БСП, която прокуратурата иска да разследва за пране на пари в особено големи размери и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ. Разследването в специализираната прокуратура започна след сигнал от депутати. Според разследващите парите били прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“. „Това са абсурдни обвинения. Тези клевети отдавна се лансират от депутатите от ГЕРБ и аз няколко пъти призовах съответните органи да направят проверка. Това обвинение идва само два дни след като настояхме за независима техническа експертиза в европейски лицензирани лаборатории на българските магистрали“, беше коментарът на Йончева.

За депутата Георги Михайлов от ПГ „БСП за България“ Цацаров иска имунитета заради разследване за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. Те касаят Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София и са на стойност 24 359 808 лв. за периода 2015 г. – 2017 г., когато той е бил директор. Михайлов каза: „Съгласен съм да бъде снет моят имунитет, доброволно го давам. Не смятам, че съм извършил някакви закононарушения. Аз заварих болницата като изпълнителен директор с 25 милиона задължения и по време на управлението на екипа, който ръководя, тя намали своите задължения. Така че се чувствам напълно спокоен, нека разследването продължи и завъшри и смятам, че всички неясноти ще бъдат изчистени“.

Корнелия Нинова обяви, че и двамата депутати от левицата доброволно ще си дадат имунитетите: „Разчитаме на обективно и бързо разследване. Цялата група заставаме зад тях като един. Депутатите няма да бъдат изключени от парламентарната група. Това са две ярки остриета на БСП. Допускам, че със своите изказвания и със своето поведение те са предизвикали такова нещо. Убедени сме, че са невинни и очакваме делото и разследването да го докаже“.

Цацаров иска имунитета и на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от „Воля“. Разследването срещу тримата е за изнудване. Макар вече доброволно да се отказаха от имунитетите си, Цацаров изпраща ново искане до НС, защото от спецпрокуратурата смятат, че е налице престъпен сговор. Разследването е за заплахи към собственици на аптеки с цел те да бъдат принудени да купуват лекарства и лекарствени средства само от „Фармнет“ ООД на по-високи цени спрямо другите доставчици.

Главният прокурор иска и имунитета на Борис Кърчев от ПП ГЕРБ, за престъпления за неплатени данъци в особено големи размери. Проверката казасе периода юни – юли 2015 г., когато в Стара Загора, като управляващ „Би Би Си Кейбъл“ ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 320 000 лева ДДС. Подадена била невярна декларация за ДДС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *