За „Прегръдката на Ангела“ и ангелите около Джани

Актрисата Тезджан Ферад – Джани, която дълги години работеше в театъра в Кърджали, сега готви премиера на моноспектакъл в София. Датата вече е определена – 25 ноември в студио 5 на НДК. В спектакъла е засегната темата за насилието над жени, всъщност по този начин Джани се включва в каузата да помогне на тези жени, а екипът му е изцяло в женски състав. За Прегръдката на Ангела (така се казва заглавието на моноспектакъла) и за ангелите около Джани, разказва самата тя в първото си интервю за предстоящото събитие, специално за Радио Кърджали:
Автор на пиесата е Светлана Лажова, която аз открих съвсем случайно, когато бях студентка. Открих я в литературния сайт „Откровения“. И там уж случайно, то случайни неща не знам колко има, попаднах на един монолог, който много ме впечатли, защото беше актуален, беше злободневен, беше много ярка комедия, а на мен ми се играеше комедия. Историята бе за една жена, която е завързала мъжът си в мазето. Това беше съвсем леко загатнато в монолога. В последствие със Светлето Лажова решихме, че тази жена има някакви сериозни причини, за да стигне до там, че да завърже мъжът си в мазето. Замислихме се какво ли може да е и всъщност на бял свят излязоха доста сериозни теми. За мен е огромен шок, колко тази тема в момента е актуална, когато сме решили да я реализираме. Доста ми е тъжно и шокиращо това нещо, защото всеки ден научавам някоя нова история за жена, която е била насилвана. Аз като актриса мога да помогна, чрез театъра. Режисьорката Магдалена Ралчева – Маги хареса много текста на Светла, хареса й, че финала е позитивен. Най-важното е, че сме показали пътя по който тази жена се е измъкнала. И понеже Маги е кинорежисьор измисли как да вплете и киното в цялата работа. Има и песни, писани от композиторката Маргарита Друмева, която познавам от силистренския театър. Малко женски екип се получи. Да не пропусна да спомена и мастерсценографът Валентина Германова, която абсолютно безвъзмездно ще направи сценографското оформление и куклата, която също сме вкарали в действието. Като цяло това е чудо. В самия процес на подготовка, всичките жени от които зависи спектакъла се включват безвъзмездно и някак си пъзелът се нарежда от само себе си, след като този спектакъл е мечтан толкова много време. 
Голяма част от приходите на спектакъла ще отиват в Сдружението, което защитава жени, преживели насилие. Част от приходите реално ще отиват за издръжката на тези жени. Аз дори ще помоля хората да не ми носят цветя. Не, че не обичам. Обичам цветя разбира се, но е жалко едно цвете да умре, за да зарадва една актриса. По-добре да сложим някаква кутия и реално парите, които някой е предвидил за закупуване на цветя, да отиват също за тези жени, защото много от тях имат и деца с които ги настаняват в приюти. И много по-реално, и много по-смислено ще бъде ако можем да помогнем и по този начин.  

1 отговор

  1. Джани Ферад каза:

    Хей, Нов Живот,благодаря ви хора.Винаги сте били приятели на театъра и сте ни подкрепяли още откак играех в Кърджали.Така би трявало да се държи всяка една медия…Благодаря за подкрепата.Продължавайте да си вършите работата достойно както до сега.Благодаря ви. Има един много хубав израз на турски -Iyi ki varsiniz (Хубаво е, че ви има).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache