Откриха обновената сграда на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство в Кърджали /снимки, видео/

Днес беше прерязана лентата на обновената сграда на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство в Кърджали. Лентата прерязаха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, заедно с областния управител Никола Чанев и кметгът на Кърджали инж. Хасан Азис.  Учебното заведение бе обновено с 1,3 млн. лв., осигурени от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

В рамките на ОП“Региони в растеж“ в периода до 2020 г. се влагат 624 милиона лева за обновяване на образователната среда – както в професионалните гимназии, така и сферата на общото образование, и в сферата на ранното предучилищно образование, изтъкна  заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.
„С усилията, които полагаме, ние успяваме да обновим над 80 процента от сградния фонд на образователната ни система“, каза още тя и подчерта, че с допълнителните средства, които се осигуряват за оборудване на специализираните училища, се постига ефектът за комплексно покриване на нуждите и по-високи резултати при децата.

„От шестте професионални гимназии в Кърджали единствено Професионалната гимназия по селско и горско стопанство е към общината. Тя е първата, към която бяха насочени сериозни инвестиции за модернизиране и подобряване на условията за учебна и практическа дейност”, каза кметът  Хасан Азис и посочи, че очаква към училището да проявят интерес не само деца от Кърджалийска област, но и от съседни области.

В рамките на няколко месеца са извършени саниране на сградата, подмяна на дограмата и хидроизолация на покрива. Доставено е и оборудване за професионалното обучение на учениците – учебен автомобил, учебен трактор, компютърна  техника, маркови моторни триони, скенери, лаптопи, уреди за измерване на кубатурата на дървесината и друга техника.

„През тази учебна година в Професионалната гимназия по селско и горско стопанство учат около 130 ученици в четири специалности – „Горско и ловно стопанство”, „Контрол на качеството на напитките и храните”, „Агроекология” и „Монтьор на селскостопанска техника”, съобщи  директорът на училището Христо Петров.той  уточни, че  в   гимназията има  също индивидуална и задочна форма на обучение, в които са обхванати близо 70 души.

Снимки и видео: Денис ДЕЛЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache