По повод на публикуваното: Изцедените лимони в един бизнес проект

Стойка Мариновска

Ще започна с една мисъл на Хенри Джеймс-„Три важни неща има в човешкия живот – първото е да си добър, второто е да си добър и тре­тото е да си добър“. Но тази велика мисъл на Хенри Джеймс дали важи за лицето Мина Карагьозова!?  Едва ли…

Има една дума: не слизай на нивото на интриганта, защото ще те победи с опит. Ако не беше засегнала десетки автори от Хасково, Димитровград, Кърджали и Момчилград, ако не беше бръкнала с мръсните си ръце в детските души, които за първи път публикуваха в списание свои творби, нямаше изобщо да й обърна внимание на пасквила, който препечатва от издание на издание, но нека караме наред.

Като споменава 10-l5 имена на утвърдени автори, тя зачерква с лека ръка всички останали, като казва още че: „Талантливите им творби на тези автори имат за предназначение да изнесат на гърба си цялата останала пошлост и посредственост“. А за детското творчество казва:  „Освен това половината списание е посветено на детското творчество“ – продължава великата пое­теса. Като цяло казва тя: „Текстовете им са наивни и без литературна стойност. В един училищен алманах биха били на място“.

Хубави или лоши, слаби или силни, не е работа на една посредствена литературна особа да ги оценява. Всички деца, които пишат и са оце­нени от своите учители по литература, имат право и ще имат право да публикуват в нашето списание, което има за основна цел да издирва млади таланти, да ги подкрепя и да ги потупва ласкаво по рамото. Времето ще ги отсее, но до тогава ние сме длъжни да им дадем своята подкрепа.

Далече съм от мисълта, че първият брой на списание „Южно утро“ няма недоста­тъци. Но това не е толкова важно, а идеята, заложена в него. Не напразно списанието е за ОБЩЕСТВО, КУЛТУРА И ЛИТЕРАТУРА, което ще рече, че е обърнато към читалища, библиотеки и училища. Там му е мястото на списание „Южно утро“.

Списание “Южно утро“ не е „бизнес проект“, както се изразява оплаквачката на списанието, а е сътворено от достойни хора, които желаят в Източните Родопи да живеят и прекарат живота си, заедно със своите деца-поети, писатели, лекари, адвокати и т.н.

За да излезе на бял свят това списание, десетки хора дадоха безвъзмездно своя труд, своите знания с една едничка цел: да се направи нещо хубаво за красивия Родопски край, пълен с исторически забеле­жителности. Няма да  пропусна имената на Трендафил Василев, Лили Фероли, Диян Янев, Тодорка Николова, Тони Хаджинакова, моя милост, която навъртя хиляди километри и проведе стотици телефонни разговори за набиране на материали от град на град. Накрая ще се обърна към моите малки АНГЕЛИ – децата:

Пишете, мои малки приятели! Нека вашето слово, ако ще и наивно да е, се разнася като ехо по целите Източни Родопи, където са вашите корени.

Ние си даваме сметка, че не всички ще станат поети и писатели, но това ще покаже времето, което пресява всичко. Ние знаем, че не всички деца обичат да пишат. Едни от вас обичат да рисуват, други да пеят, трети да спортуват и играят модерни или народни танци. Но онези, които обичат да пишат и това им идва от душата, ние от списание “Южно утро“ ще ги подкрепим. Ние няма да позволим да ви отрежат крилете безнравствени хора.

Списание „Южно утро“ ви очаква с вашите нови творби!

Бележка на редакцията: Авторката изразява своето мнение по повод публикацията на Мина Карагьозова –  „Изцедените лимони на един бизнес проект“ 

1 отговор

  1. Грамотен каза:

    Стойка Мариновска не е в час. Толкова неграмотно е направен сборникът, че се чудя с какви очи прави квалификации на критиците си. Но за да разбереш критиката трябва ум…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache