Разследване на „Нов живот“: Държавата абдикира от проблема с източения язовир „Кърджали“

Вече в няколко свои поредни публикации „Нов живот“ писа за проблема, който все още не е разрешен

Темата за пресъхващия язовир „Кърджали“ от седмици вълнува кърджалийци. Вече в няколко свои поредни публикации в. „Нов живот“ писа за проблема, който все още не е разрешен. Без да се драматизира излишно, фактът си е факт – водата се източва заради ремонти по Водноелектрическата централа, извършвани от Националната електрическа компания /НЕК/. Рязко е спаднало нивото на водата във водохранилището на язовирната чаша. Промените в биотопа водят до сериозни нарушения във взаимовръзките на цялата екосистема, унищожават фауната и флората в района. По брега вече налягаха мъртви риби и раци.

От Асоциацията на рибопроизводителите са сериозно обезпокоени, че ако източването продължи, ще започне да измира и рибата в садките. След изтеглянето на водите, по оголеното дъно излязоха наяве наслоени боклуци (найлонови опаковки, пластмасови шишета и др.). Този „лунен пейзаж“ отблъсква  гостите на крайбрежните хотели и заведения. От това страда и туристическият бранш. Ресторантьори и хотелиери от района търпят големи загуби заради това. А в заведенията и хотелите по брега на язовир „Кърджали” работят над 250 души. Наложи се изграждане на допълнителни циментови пътеки, които да отвеждат посетителите на ресторантите „Емона“ и „Моби Дик“ заради ниското ниво на водата.

Безспорно е, че проблемът с източването на язовир „Кърджали“ засяга голяма територия в община Кърджали, нарушава нормалната геобиоценоза, затруднява различните обществени дейности, упражнявани в този район, и притеснява представителите на различни браншови и екоорганизации.

В тази екстрена ситуация съвсем логично и напълно естествено възникват въпросите: Колко време е нужно, за да се извърши въпросният ремонт на ВЕЦ-а и още колко вода трябва да изтече от язовирната чаша до приключването му? Съгласувано ли е изпразването на язовира с екоминистерството и има ли направена експертна оценка на риска? Как ще бъдат оценени нанесените щети и ще бъдат ли компенсирани загубите – екологични и икономически? Търси ли се своевременно решение и ще се намери ли такова? Колко заинтересовани са държавните институции и ведомства от случващото се с язовира? И в края на краищата кой ще понесе отговорността за случващото се?

В търсене на отговори екипът на в. „Нов живот“ се зае със свое журналистическо разследване. И ето резултатите към момента:

Две български държавни ведомства и една национална компания си замълчаха по въпроса с източения язовир „Кърджали“, станал през последните месеци регионален проблем номер 1. Това са Министерството на енергетиката (МЕ), Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Националната електрическа компания (НЕК). Ангажиран със сложния екологичен и икономически казус, свързан с язовира, на 14 ноември т.г. „Нов живот“ отправи запитване към  тези институции за изясняване на ситуацията, като изпрати съответните заявления по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Опирайки се на законовите разпоредби, поискахме да ни бъдат предоставени документи, изясняващи продължителността на провеждания ремонт на ВЕЦ – Кърджали, заради който язовирът бива изпразван. Поинтересувахме се също издавано ли разрешително от Басейнова дирекция за тази дейност. А най-важното, според нас,  има ли някакво експертно становище от МОСВ във връзка с възникналия екологичен проблем при изпразване на водохранилището, както и механизма за отстраняването му впоследствие. Попитахме и за друга документация, изясняваща казуса. И зачакахме да получим отговори в законоустановения 14-дневен срок.

След две седмици на търпеливо очакване, резултатите, достойни за отбелязване и извеждане на важни изводи, не закъсняха. От страна на енергийното ведомство, управлявано от министър Теменужка Петкова, мълчанието и до днес е гробовно. Там никой не си помръдна пръста, за да напише в два-три реда, че ПОНЕ е входирано в деловодството Заявление за достъп до обществена информация. Простичко казано, „тишината вали в прозореца“ и не се знае кога ще се извали.

И макар че от правния отдел на МОСВ да изглеждат по-сговорчиви, всъщност това е само привидно. В последните часове на изтичащия 14-дневен срок  пристигна „отговор“ по Заявлението – многословно, административно и сложно казано в точно 13 реда искат уточнение (!?).  Ето цитат от най-съществената част: „следва да уточните предмета на заявлението в частта, с която искате предоставяне на копия от „друга документация, свързана с проблема и изясняваща обстоятелствата около възникването му и разрешаването му“, тъй като така направеното искане е формулирано много общо и не е ясно каква точно информация се иска, различна от тази, свързана с планирането и провеждането на ремонта на ВЕЦ „Кърджали“. Ето така от сложната лингвистична еквилибристика се получава от мухата – слон. Най-основната част от нашите искания е пренебрегната, за да се наблегне на най-незначителната, но превърната в игра на думи. Няма позиция на заинтересовани, няма мнение на експерти, няма информация, а най-очевидното е, че няма и отношение.

Най-обстоятелствени се оказаха от НЕК. Те на дълго и на широко словоохотливо обясниха, че не са „задължен субект по смисъла на Закона за достъп на обществена информация“. И са прави за себе си. Затова съвсем на място цитират законови текстове и изреждат цял списък от съдебни решения и определения, с които оправдават отказа си от отговор и поемането на каквато и да е отговорност за случващото се.

С няколко думи казано – съвсем явно е, че  от споменатите държавни органи не се уважава народният глас, народният вик за помощ и никак, ама никак не се более за проблемите народни. Освен по време на избори. А дотогава сме оставени да се оправяме сами… както можем!

Забележка: Контактите с отговорните държавни ведомства и институции продължават, а читателите ще бъдат своевременно информирани при развитие на събитията.

 

Божидара АНГЕЛОВА

 

4 коментара

 1. Безмълвен каза:

  БЕЗ ДУМИ! ЦИНИЗМЪТ НА ПОЛИТИЦИТЕ И ГОЛЕМИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ИГРА Е ПОСЛОВИЧЕН… НО ИДВАТ ИЗБОРИ И ПАК ЩЕ НИ ПОТЪРСЯТ. ТОГАВА ДА МУ МИСЛИМ ДАЛИ ДА ИДЕМ ДО УРНИТЕ И ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАМЕ….

 2. Природолюбител каза:

  Ами то май и другите язовири са в ремонт, студен кладенец никога не е източване толкова много

 3. Анонимен каза:

  Журналистката защо не се обърне към колегите си от Господари на ефира и много бързо ще се дадат отговори .

 4. тест каза:

  След като блокираха достъпа на гражданите до стената, сега НЕК предизвикват екологична катастрофа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache