Археологът Христо Попов, проучвал древните златни рудници на Ада тепе, оглави Националния археологически институт с музей

Христо Попов

Досегашният зам.-директор на Националния археологически институт с музей (НАИМ) доц. Христо Попов е избран от общото събрание на ръководството му да бъде новия ръководител. Той поема поста от Людмил Вагалински, чийто втори мандат като директор е изтекъл вчера, се вижда от сайта на музея.

Христо Попов е завършил история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1995 г. със специализации стара история, палеобалканистика, тракология и археология. Получава докторска степен от Националния археологически музей през 2001 г. с дисертация на тема „Урбанизация във вътрешните райони на Тракия и Илирия през VІ-І в. пр. Хр“. Бил е стипендиант в Института за класическа археология на Виенския университет и на фондации „Херти и Александър фон Хумболт“.

Участвал е в над 20 археологически проучвания в България и Германия. Бил е научен ръководител на проучването на древните рудни разработки от периода на късната бронзова епоха на западните склонове на Ада тепе, община Крумовград, през 2005 г., като между 2010 г. и 2015 г. ръководи пълното спасително проучване на стария златодобивен рудник в местността.

Куратор е на изложбата „Първото злато. Ада тепе. Най-старото златно съкровище в Европа“, представена през 2017 г. в Музея за история на изкуствата във Виена.

Работи в археологическия музей от 2000 г., първо в секцията за тракийска археология от края на 2000 г. През 2001-2002 г. е бил неин секретар, а от 2012 г. е и доцент там. От 2004 до 2005 г. е бил и.д. пом.-директор на НАИМ, като от 2015 г. е назначен за зам.-директор на археологическия музей. От 2016 г. е член-кореспондент на Немския археологически институт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache