Двойно са се увеличили случаите на заразени с кучешка тения в област Кърджали за последната година 

Двойно повече регистрирани случаи на потвърдена ехинококоза /кучешка тения/ отчитат здравните инспектори в Кърджали от началото на годината, в сравнение с 2017 г. За БТА здравен инспектор Мария Бойчева от Регионалната здравна инспекция каза, че до началото на декември те са 20, докато за цялата предходна година броят им е бил 11, с регистриран и един смъртен случай.
Близо една трета от заразените са рецидиви, а три от случаите са на деца и младежи. Здравен инспектор Бойчева отчете също, че област Кърджали е ендемичен район. Един от основните фактори и първоизточник на разпространение на кучешката тения са безстопанствените кучета.
Ехинококозата се определя като една от най-тежките паразитози, които протичат скрито. В стадия си на заразяване е без симптоми и оплаквания в продължение на години. Най-рисков контингент са децата, поради неизградените хигиенни навици и хората с ниска здравна култура, обясни здравен инспектор Бойчева. Като начин да се предпазим, тя посочи спазването на добра лична хигиена, старателното почистване на нискостеблените плодове и зеленчуци. Не на последно място, отговорното отношение на собствениците на домашни кучета в посока тяхното редовно обезпаразитяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache