Депутатите гласуваха окончателно Закона за личната помощ

Депутатите гласуваха окончателно Закона за личната помощ. Законът предвижда създаването на механизъм за предоставяне на лична помощ на основата на индивидуална оценка на потребностите.

„Голяма победа, изстрадана. Спомнихме си откъде тръгнахме. От един закон – в момента, в който беше внесен, не чу добра дума от никого“, заяви Манолова.

По думите й това е най-критикуваният и най-отричаният проект изобщо. „Това не е обикновен закон, а изстрадан закон от едни смели жени – майките на деца с увреждания, които дадоха урок на българското общество, на гражданите на България, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива“, заяви още Манолова.

Според нея най-лесно е да се каже, че не може, не става и не е възможно. „Е, възможно е. Доказахме, че е възможно. Всички майки, които бяха на палатките в страната, всички граждани, които ги подкрепиха. Аз благодаря на всички, които от първия момент подкрепиха този закон“, заключи тя.

„Аз също мисля, че Законът за личната помощ е един изстрадан закон. Изстрадан от всеки един от нас, защото през последните месеци много пъти бяхме между „Осанна“ и „Разпни го“. Проведохме десетки срещи. Много от тях бяха емоционални, твърде драматични, но в крайна сметка стигнахме до един закон, които в началото имаше голямо отрицание и недоверие, че той може да бъде приет до днешното му приемане от 44-ото Народно събрание“, коментира социалният  министър Бисер Петков.

Майките на децата с увреждания ще вдигнат палатковия лагер пред парламента. Протестът им обаче ще продължи пред Министерството на здравеопазването през месец януари, докато не се случи реформата в ТЕЛК. Според майките на деца с увреждания Законът за личната помощ е законът за бъдещето на децата им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *